Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating

Antallet tilfeller av klamydia, gonoré og syflis er «all-time high» på Hawaii, melder lokale medier. Her fra informasjon om testing i et norsk apotek. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Antallet tilfeller av klamydia, gonoré og syflis er «all-time high» på Hawaii, melder lokale medier. Her fra informasjon om testing i et norsk apotek. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har ikke vært rapportert om så mange tilfeller av seksuelt overførbare sykdommer på Hawaii på 30 år, og myndighetene tror årsaken er nettdating.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en stor økning i tilfeller av klamydia, gonoré og syflis i den amerikanske delstaten, melder lokale medier. Det har ikke vært så mange med disse sykdommene på Hawaii på 30 år, ifølge delstatens helsemyndigheter.

Mer kontakt med flere ulike folk, tror myndighetene er årsaken.

– Siden folk er avhengig av digitale måter å komme i kontakt med hverandre på, kan det føre til omstendigheter der de kan bli mer utsatt for infeksjoner uten at de vet det. Flere partnere, flere sjanser for å få infeksjoner, sier Gerald Hasty i helsemyndighetene på Hawaii.

Det ble registrert litt i overkant av 7.700 tilfeller av klamydia i 2018 på Hawaii, noe som er rundt 1.700 flere enn for ti år siden. Over dobbelt så mange tilfeller av gonoré ble registrert i fjor i forhold til i 2008, fra om lag 600 tilfeller til 1.400. 180 tilfeller syflis ble registrert 2018, opp fra 38 fra ti år før, ifølge tall fra helsemyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økningen på Hawaii er i tråd med de nasjonale tallene, som også viser en økning for femte år på rad.

Også i Norge har økningen vært enorm de siste årene. I 2008 ble det registrert 56 tilfeller av syflis i Norge, ti år etter var antallet 231 tilfeller. Når det gjelder gonoré, ble det i 2008 registrert 301 tilfeller. I 2018 var tallet 1.659, ifølge Folkehelseinstituttet. I fjor ble det diagnostisert 26.570 tilfeller av klamydia, om lag 3.000 flere tilfeller enn ti år før.