Kaczynski erklærer valgseier i Polen

Regjeringspartiet PiS' leder Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP / Darko Bandic / NTB scanpix
Regjeringspartiet PiS' leder Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP / Darko Bandic / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lov- og rettferdighetspartiet til Jaroslaw Kaczynski ser ut til å vinne valget i Polen og få over halvpartene av plassene i den nye nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaczynskis parti PiS får 43,6 prosent av stemmene i valget, ifølge en valgdagsmåling fra Ipsos.

Jaroslaw Kaczynski regnes som Polens egentlig leder, selv om han ikke er statsminister lenger. Han understreket søndag kveld at valgdagsmålingen ikke er det endelige resultatet, men utbrøt likevel:

– Vi har vunnet. Til tross for en mektig motpart, klarte vi å vinne.

Kaczynski lovte å fortsette partiets arbeid og viste til at PiS har bedret statsfinansene.

Bakgrunn: Valget i gang i Polen

– Vi avslutter en bestemt fase og innleder en ny. Det blir ikke enklere, kanskje til og med vanskeligere, men jeg håper at denne fasen vil bli avsluttet på en enda mer vellykket måte, sa han.

Flertall

Ifølge valgdagsmålingen får sammenslutningen Borgerkoalisjonen 27,4 prosent av stemmene, mens 11,9 prosent av velgerne har stemt på venstrekoalisjonen Lewica. Samtidig har valgkoalisjonen PSL/Kukiz'15 fått 9,6 prosent av stemmene.

Hvis disse resultatene skulle bli utfallet, betyr det at PiS har håp om å få kontroll over 239 av de 460 setene i nasjonalforsamlingen, altså over halvparten. Også etter valget i 2015 var partiet i en slik situasjon.

Valgdeltakelsen var på 61,1 prosent, ifølge Ipsos. Det er den høyeste valgdeltakelsen siden 1989.

Det endelige resultatet blir klart først tirsdag.

Les også: Polens regjeringsparti håper på ny storeslem i valget

Front mot EU

PiS har styrt Polen siden 2015 og vinner oppslutning på velferdstiltak som gagner folk med dårlig råd, og nasjonalistisk retorikk. Partiet, som har tette bånd til den katolske kirken, står for konservative verdier og har gått hardt ut mot homofiles rettigheter.

Mange observatører ser for seg nye konfrontasjoner med EU og det vestlige Europa dersom PiS får fornyet tillit i regjeringskontorene, slik valgdagsmålingene tyder på. Partiets sterke oppslutning skyldes i stor grad en solid økonomi, lav arbeidsledighet og stor arbeidsinnvandring.

PiS har vokst på en bølge av populistisk misnøye med liberale eliter i byene, et fenomen som brer seg over hele Europa og i USA. Sjenerøse velferdsprogrammer forsøker å appellere til polakker som synes de har stått utenfor Polens eksplosive vekst etter kommunismens fall i 1989.

Delt i to

På motsatt side av spekteret har Borgerplattformen (KO), som er en del av Borgerkoalisjonen, mobilisert blant byvelgere som er opprørt over Kaczynskis konfliktskapende utspill og hans rettsreformer, som truer med å undergrave dommernes uavhengige stilling og legge rettsvesenet under politisk kontroll.

Denne bevegelsen støttes av Kaczynskis erkerival, avtroppende rådspresident i EU, Donald Tusk.

KO tar avstand fra regjeringspartiets tette bånd til kirken og den intolerante politikken innenfor familie og samliv. Men også KO har gitt sjenerøse løfter om en ny økonomisk hverdag for det polske folk.

– Velgermassen er delt i to, temmelig på midten, sa valgforsker Anna Materska-Sosnowska ved universitetet i Warszawa før valget.

Personvernpolicy