Valget i gang i Polen

PiS' leder, tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski, håper på en ny seier i valget søndag. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix
PiS' leder, tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski, håper på en ny seier i valget søndag. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polakkene velger søndag ny nasjonalforsamling, og det høyrepopulistiske regjeringspartiet PiS ventes å sikre seg en ny seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktignok har noen meningsmålinger vist at Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) risikerer å miste sitt flertall i den folkevalgte forsamlingen. Men partiet vil mest sannsynlig likevel kunne danne ny regjering – om nødvendig med støtte fra andre partier.

PiS har styrt Polen siden 2015 og vinner oppslutning på velferdstiltak som gagner folk med dårlig råd, og nasjonalistisk retorikk. Partiet, som har tette bånd til den katolske kirken, står for konservative verdier og har gått hardt ut mot homofiles rettigheter.

Opposisjonen i landet fikk en oppmuntring da den polske forfatteren Olga Tokarczuk vant Nobelprisen i litteratur for få dager siden. Hun er kjent som en kritiker av regjeringen og har kalt søndagens valg det viktigste i Polen siden kommunismen falt i 1989.