Tyrkia trapper opp offensiven i Syria

Tyrkiske lastebiler med stridsvogner på vei mot grensa mot Syria lørdag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
Tyrkiske lastebiler med stridsvogner på vei mot grensa mot Syria lørdag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia trapper opp militæroffensiven mot kurdiske byer og landsbyer i Nord-Syria og avfeier samtidig internasjonal kritikk og trusler om sanksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På offensivens fjerde dag lørdag hevdet Tyrkia å ha tatt kontroll over den syriske grensebyen Ras al-Ain.

Dette avviser den kurdisk-dominerte SDF-militsen, som kjemper mot de tyrkiske styrkene nord i Syria. Byen gjør fortsatt motstand, og kamper pågår, opplyser en kilde i SDF.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP, som befinner seg i området, sier tyrkiske soldater og allierte opprørere har gått inn i byen. Men ifølge reporteren har de foreløpig ikke full kontroll over den.

Det meldes om fortsatt harde kamper i området lørdag kveld.

Se video: Kurdere i Oslo demonstrerte mot angrepene lørdag.

Sivile drept

Hvor mange som så langt er drept i den tyrkiske offensiven, er uklart. Tyrkia hevder å ha drept flere hundre kurdiske krigere, mens SDF opplyser at de har mistet 23 soldater.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at ti sivile ble drept i tyrkiske fly- og artilleriangrep ved byene Ras al-Ain, Tell Abyad og Qamishli. Det samlede antallet drepte sivile skal være 28.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de drepte er den framtredende kvinnelige politikeren Hevrin Khalaf, som var generalsekretær i det kurdiske partiet Det framtidige Syria. Hun og sjåføren hennes ble ifølge partikilder angrepet og drept av krigere fra en pro-tyrkisk milits som forsøkte å ta kontroll over en vei inn til Qamishli.

På den tyrkiske siden av grensa er angivelig 17 sivile blitt drept. FN opplyser at om lag 100.000 mennesker i Nord-Syria er blitt fordrevet fra sine hjem som følge av kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps tilbaketrekning

Tyrkia begynte sin offensiv onsdag etter at USAs president Donald Trump brått bestemte seg for å trekke tilbake amerikanske soldater i grenseområdene nordøst i Syria.

Tyrkiske soldater rykket inn i den kurdiskkontrollerte delen av Nord-Syria og havnet raskt i kamp med den kurdisk-dominerte militsgruppa SDF. Den har kjempet sammen med USA og spilt en avgjørende rolle i bekjempelsen av den ekstreme islamistgruppa IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Tyrkia anser imidlertid de kurdiske krigerne i SDF som terrorister med forbindelser til den væpnede kurdiske gruppa PKK i Tyrkia.

SDF-styrken ba lørdag USA ta moralsk ansvar for å beskytte sin allierte partner mot den tyrkiske offensiven.

Den arabiske liga fordømmer Tyrkias militæroperasjon i Syria og ber om at krigshandlingene må stanses umiddelbart.

Nær ved amerikansk base

Utenfor byen Kobani gjennomførte tyrkiske styrker fredag et artilleriangrep like i nærheten av en amerikansk observasjonspost.

En eksplosjon ble utløst et par hundre meter fra basen, ifølge USAs forsvarsdepartement Pentagon. Departementet advarer om at amerikanske styrker vil forsvare seg umiddelbart hvis de utsettes for aggresjon.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar understreker at det ikke ble løsnet skudd mot den amerikanske observasjonsposten. Artilleriangrepet ble angivelig stanset etter at de tyrkiske styrkene ble kontaktet av amerikanerne.

Les også: Tyrkia feilbombet ved amerikansk base i Syria