Ecuadors president ber om direkte samtaler med demonstranter

Drivstoffdemonstrasjoner i Ecuadors hovedstad Quito. Urbefolkningen i det søramerikanske landet har i ti dager demonstrert mot regjeringens beslutningen om å fjerne subsidier på drivstoff. Fredag kveld ba landets president, Lenin Moreno, om direkte samtaler med demonstrantene. Foto: Dolores Ochoa/AP/NTB scanpix
Drivstoffdemonstrasjoner i Ecuadors hovedstad Quito. Urbefolkningen i det søramerikanske landet har i ti dager demonstrert mot regjeringens beslutningen om å fjerne subsidier på drivstoff. Fredag kveld ba landets president, Lenin Moreno, om direkte samtaler med demonstrantene. Foto: Dolores Ochoa/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ecuadors president Lenin Moreno ønsker å snakke direkte med urbefolkningsledere etter de voldelige protestene etter at regjeringen vil øke drivstoffprisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De voldelige demonstrasjonene mot den varslede økningen på drivstoff har pågått i ti dager.

– Det er nødvendig å stoppe volden. Jeg ber lederne om å snakke direkte med meg, sa Moreno i en kort tale på nasjonalt TV fredag kveld.

Urfolksgrupper har spisset kravene om at Moreno skal annullere beslutningen om å fjerne subsidier på drivstoff. Som et resultat er dieselprisen doblet og bensinprisen har økt med omtrent en tredel.

Mer enn 550 mennesker er skadd, og om lag 1.000 personer er varetektsfengslet i det søramerikanske landet den siste uken. Ifølge myndighetene i landet har minst fire personer blitt drept som følge av demonstrantene, blant annet to personer som falt fra en bru og en som ble truffet av en bil. En sivil ombudsmann i landet opplyser at fem personer er drept.

Leder Jaime Vargas for urfolksorganisasjonen CONAIE avviste torsdag dialog med regjeringen og krevde presidentens avgang. Han oppfordrer demonstrantene til å fortsette protestene.

Statsstøtten på drivstoff ble kuttet forrige uke som en del av avtalen som regjeringen har inngått for å få et lån på 38 milliarder kroner med Det internasjonale pengefondet IMF. Ecuador skal spare 1,3 milliarder dollar årlig på tiltaket.