Iran: Oljetanker rammet av to missiler i Rødehavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et iransk tankskip er rammet av eksplosjoner utenfor kysten av den saudiarabiske byen Jeddah. Rederiet mistenker at skipet er truffet av missiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rederiet National Iranian Tanker Company sier i en kunngjøring at tankskipet ble rammet av to separate eksplosjoner, som trolig var forårsaket av missiler. En talsmann for selskapet, Saheb Sadeghi, sier at missilene trolig kom fra saudiarabisk retning.

Ifølge rederiet er mannskapet i sikkerhet, og skipet er stabilt. De sier mannskapet forsøker å begrense skadene. Meldinger om at skipet står i brann, er avvist.

Statlig TV melder at eksplosjonene rammet to lastetanker i tankskipet, 100 kilometer utenfor den saudiarabiske havnebyen Jeddah, mens det var på vei gjennom Rødehavet langs Saudi-Arabias kyst.

Oljesøl

Det halvstatlige nyhetsbyrået ISNA melder at det er store skader på skipet, og at hendelsen har ført til oljesøl i Rødehavet.

Bransjetidsskriftet Tradewinds skriver med det iranske oljedepartementet som kilde at oljelekkasjen først ble stanset, men at det så begynte å renne ut igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det offisielle nyhetsbyrået IRNA sier at det dreier seg om skipet Sabity, tilhørende det statlige iranske selskapet NIOC. Skipet befant seg i august ved den iranske havna Bandar Abbas.

– Eksperter tror det var et terrorangrep, sier ikke navngitte kilder til nyhetsbyrået ISNA.

Høyt spenningsnivå

Saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert hendelsen, som skjer mens spenningsnivået mellom de to regionale stormaktsrivalene er høyt.

I september ble viktige oljeanlegg i Saudi-Arabia rammet av et drone- og missilangrep, som USA mener at Iran sto bak. Angrepet førte til at landets oljeproduksjon i noen dager ble halvert.

Fredagens angrep på det iranske tankskipet førte til at oljeprisen steg med over 2 prosent på grunn av ny bekymring for tilbudet.

Den amerikanske marinens 5. flåte, som overvåker regionen, sier de er klar over «meldingene om denne hendelsen» i Rødehavet, uten å kommentere ytterligere.

USA anklaget tidligere i år Iran for å ha angrepet tankskip i nærheten av Hormuz-stredet. Iran har benektet alle anklagene.