Titusener på flukt fra tyrkisk offensiv i Nord-Syria

Tyrkisk-støttede syriske opprørere på vei til den syriske byen Tell Abyad. Foto: DHA via AP / AP / NTB scanpix
Tyrkisk-støttede syriske opprørere på vei til den syriske byen Tell Abyad. Foto: DHA via AP / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyrkiske offensiven har drevet titusener av panikkslagne sivile på flukt i Nord-Syria. Kraftige bombe- og artilleriangrep har rammet området.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tyrkiske angrepene har vært rettet mot etterretningskontorer, politihovedkvarter, hvetesiloer og boligområder. Flere titall mennesker oppgis å være drept, blant dem ni sivile, ifølge den kurdiskdominerte SDF-militsen.

Også på tyrkisk side av grensen har flere liv gått tapt som følge av granater avfyrt fra syrisk side av grensen. En ni måneder gammel baby og tre jenter under 15 år er blant seks sivile som er drept, ifølge tyrkiske tjenestemenn.

I Ras al-Ain, en syrisk grenseby der flertallet av innbyggerne er kurdere, ble det torsdag meldt om kamper mellom kurdiske styrker og syriske opprørere på flere fronter.

Flykter til Irak

De kraftige luft- og artilleriangrepene har fått tusenvis av innbyggere til å legge på flukt. Ifølge The International Rescue Committee har 64.000 mennesker flyktet siden offensiven startet onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Ras al-Ain og byen Darbasiya 6 mil lenger øst er i stor grad forlatt, melder Reuters.

Innbyggere som bor langs grensen til Tyrkia, har pakket sine viktigste eiendeler og lastet dem om bord på biler, pickuper og motorsykler. Andre flykter til fots. Mange har satt kursen mot den irakiske grensen. Biler stappfulle med sivile ble torsdag stående i lange køer ved ei bru som forbinder Syria og Irak.

– Da vi kom dit, var det om lag fire felter med biler og en kilometer lang kø, sier Murad Hassan, en syrisk kurder fra byen Qamishli.

FN-sjef dypt urolig

Hjelpeorganisasjoner advarer om at nesten en halv million mennesker langs grensen befinner seg i risikosonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For mange kurdere er situasjonen en gjentakelse av det de måtte gjennom for få år siden, men da flyktet de fra ekstremistgruppa IS.

FNs generalsekretær António Guterres sier han er dypt bekymret over opptrappingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Militære operasjoner må alltid respektere FN-charteret og internasjonal humanitær lov. Jeg tror ikke at det syriske problemet eller noe annet problem kan løses militært, jeg har alltid en sterk tro på politiske løsninger, sa Guterres under et besøk i Danmark torsdag.

Landsbyer inntatt

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at tyrkiske styrker så langt har tatt kontroll over sju landsbyer, og at minst 23 SDF-krigere og seks tyrkiskstøttede syriske opprørere er drept.

Det tyrkiske militæret hevder på sin side at 174 krigere er drept.

Ifølge utenriksminister Mevlut Cavusoglu er Tyrkia fast bestemt på å rykke 30 kilometer inn på syrisk territorium. Der vil landet etablere en såkalt «sikker sone» som Tyrkia vil bruke til å returnere opptil 2 millioner syriske flyktninger.

Offensiven, som har fått navnet «Operasjon fredskilde», startet tre dager etter at USAs president Donald Trump varslet at de amerikanske soldatene kom til å forlate de kurdiskkontrollerte områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SDF er en allianse skapt for å bekjempe IS. Den viktigste fraksjonen er den syriskkurdiske YPG-militsen. Tyrkia regner YPG som en terrorgruppe på grunn av samarbeidet med PKK-geriljaen på tyrkisk side av grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få alternativer

Det antas at de kurdiske militssoldatene har få muligheter til å holde på områdene stilt overfor Tyrkias overlegne militærmakt.

Ett alternativ er å be om hjelp fra Syrias president Bashar al-Assad, men det vil bety å oppgi selvstyret som kurderne har bygget opp i nesten 30 prosent av Syria.

YPG-militsen, som består av 60.000 krigene, kan også velge å kjempe til siste mann og kvinne. Gruppen har allerede mistet 11.000 medlemmer i offensiven mot IS.

FNs sikkerhetsråd greide torsdag ikke å enes om en felles uttalelse. I stedet krevde rådets fem europeiske medlemsland at offensiven måtte stanse.

President Donald Trump har på sin side tatt til orde for at USA kan megle mellom Tyrkia og kurderne.