USAs EU-ambassadør nektes å stille til høring i Kongressen

USAs ambassadør i EU, Gordon Sondland (t.h.), nektes av amerikansk UD å møte til høring i Kongressen og forklare seg om president Donald Trumps kontakt med Ukraina.
USAs ambassadør i EU, Gordon Sondland (t.h.), nektes av amerikansk UD å møte til høring i Kongressen og forklare seg om president Donald Trumps kontakt med Ukraina. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen har bedt USAs ambassadør i EU, Gordon Sondland, om å stille til høring, men amerikansk UD nekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sondland er en av flere tjenestemenn som Representantenes hus har innkalt til høring som et ledd i forsøket på å stille president Donald Trump for riksrett.

Sondland skal sammen med USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, ha vært involvert i Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter Biden for korrupsjon.

Sentralt i Demokratenes forsøk på å stille Trump for riksrett, er en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

I løpet av denne samtalen skal Trump hele åtte ganger ha forsøkt å overtale Zelenskyj til å etterforske far og sønn Biden.

Utenriksminister Mike Pompeo anklager Kongressen for trakassering og nekter både Sondland, Volker og andre UD-ansatte å stille til høring.

Sondland sa seg i utgangspunktet villig til å forklare seg tirsdag, men opplyste samme dag via sin advokat at han fikk ordre fra eget departement om å holde seg borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sondland er dypt skuffet over at han ikke få vitne, sier advokaten Robert Luskin.

Donald Trump forsvarer beslutningen i en Twitter-melding.

– Han ville ha vitnet for en totalt kompromittert kengurudomstol, der Republikanerne er fratatt sine rettigheter, og sanne fakta ikke får komme fram i offentligheten, tvitrer Trump.

«Kangaroo court» betegner en domstol som ikke tar hensyn til vedtatte juridiske standarder.