Erdogan trapper opp truslene om militæraksjon i Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom lørdag med en skarp advarsel om at landet vurderer å sende styrker inn i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kom lørdag med en skarp advarsel om at landet vurderer å sende styrker inn i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer igjen med å sette i gang en militæroperasjon nordøst i Syria. Advarselen omtales som den skarpeste hittil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske styrker er utplassert i det omstridte området, i et forsøk på å dempe spenningene mellom to parter som begge er amerikanske allierte: Tyrkia og de kurdiske militsgruppene i Syria.

Erdogans advarsel ser ut til å være et tegn på at en amerikansk-tyrkisk avtale om å sikre grensen mellom Syria og Tyrkia vakler. Presidenten sier en militæroperasjon mot de amerikanskstøttede kurdiske styrkene kan ta til «kanskje i dag, kanskje i morgen».

Les også: Tyrkia skjøt ned drone på grensa til Syria

– Vi har nå utvist tilstrekkelig tålmodighet

– Vi har advart de relevante partene på alle mulige måter om området øst for Eufrat. Vi har nå utvist tilstrekkelig tålmodighet, sa Erdogan.

Tyrkia har den siste måneden utplassert enheter og krigsmateriell i Sanliurfa-provinsen sørøst i landet. På den andre siden av grensa er det den kurdiske YPG-militsen som har kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia anser militsen som en terrorgruppe med bånd til den forbudte PKK-bevegelsen i Tyrkia.

Amerikanske tjenestemenn sier på sin side at den kurdiske gruppa har vært spydspissen i innsatsen for å nedkjempe IS i Syria.

Kan gå over grensen og konfrontere kurderne

Tidligere i uka skrev Wall Street Journal at amerikanske tjenestemenn var bekymret for at tyrkiske styrker kunne komme til å gå over grensen og konfrontere kurderne, og at dette kunne komme til å skje i løpet av kort tid.

Ifølge avisa vil en slik militæraksjon etter alt å dømme føre til at Donald Trumps regjering trekker alle sine styrker ut fra Syria for å unngå konflikt med NATO-landet.