Irak: Flere skutt i demonstrasjoner

Det er innført portforbud i Bagdad etter de siste dagene demonstrasjoner. Folk protesterer mot myndighetene, mot korrupsjon og høy arbeidsledighet. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Det er innført portforbud i Bagdad etter de siste dagene demonstrasjoner. Folk protesterer mot myndighetene, mot korrupsjon og høy arbeidsledighet. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere personer er skutt og drept under demonstrasjoner i Irak. I Bagdad har statsministeren erklært portforbud, men også her har folk samlet seg til protester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire personer ble skutt og drept under demonstrasjoner i byen Amarah, ifølge sikkerhetsstyrker og medisinsk personell. Ytterligere en person er skutt og drept i provinsen Dhi Qar, opplyser helsesjefen i provinsen.

Dermed har minst 18 personer mistet livet under demonstrasjonene, en av dem en politimann. I tillegg er over 400 personer såret.

I Bagdad innførte statsminister Adel Abdul Mahdi portforbud onsdag. Men nye demonstrasjoner er i gang.

Torsdag morgen skjøt politiet i lufta og brukte tåregass for å spre flere titall demonstranter som hadde samlet seg på Tahrir-plassen, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AFP.

Eksplosjoner i grønn sone

Før soloppgang hørtes eksplosjoner inne i den tungt bevoktede såkalte grønne sonen i hovedstaden. Den irakiske regjeringen og en rekke ambassader, blant annet den amerikanske, holder til her. Stedet er omringet av betongmurer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanskledede koalisjonen sier at de undersøker hendelsen, og at ingen fra deres styrker ble såret. Det meldes heller ikke om skader på bygg.

Portforbud inntil videre

Demonstrasjonene i Irak er rettet mot vanstyre, korrupsjon og høy arbeidsledighet. Irakiske myndigheter har innført unntakstilstand i tre byer. Det ble også innført portforbud i hovedstaden Bagdad fra klokken 5 torsdag morgen og «inntil videre».

Reisende til og fra flyplassen i Bagdad, ambulanser, ansatte i sykehus, strøm, vann og avløp, samt religiøse pilegrimer er unntatt fra portforbudet, heter det i en melding fra statsminister Adel Abdul Mahdi.

Det er opp til provinsguvernører å avgjøre om det skal erklæres portforbud andre steder.