USA vil samle inn og lagre DNA fra migranter i database

Amerikanske myndigheter planlegger å registrere DNA fra migranter pågrepet etter å ha tatt seg inn i landet ulovlig. Arkivfoto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix
Amerikanske myndigheter planlegger å registrere DNA fra migranter pågrepet etter å ha tatt seg inn i landet ulovlig. Arkivfoto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter planlegger å registrere DNA fra migranter som tar seg inn i landet ulovlig. Menneskerettighetsforkjempere reagerer kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er USAs sikkerhetsdepartement DHS som står bak planen om å innhente DNA fra udokumenterte migranter og lagre DNA-profilene i en database for kriminelles DNA-profiler.

Det opplyser offisielle tjenestemenn i DHS til pressen onsdag. Den nye strategien skal gi immigrasjons- og grensemyndighetene et bredere bilde av migranter og anholdte som har krysset grensa uten lovlig opphold i USA, sier DHS.

Mange får tilgang

Når dette blir lagret på FBIs DNA-database CODIS, kan informasjonen også brukes av andre politienheter og offentlige virksomheter. Det skal dreie seg om fullskala DNA-profiler.

– Det vil styrke våre muligheter til å identifisere noen som ulovlig har kommet inn i landet. Det vil også hjelpe andre organisasjoner, påpeker en av de DHS-ansatte.

Innsamling og lagring av DNA fra personer som kun er anholdt og verken stilt for retten eller dømt for noe, har fått sterk kritikk fra menneskerettsforkjempere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tvungen innsamling av DNA vekker alvorlig bekymring for personvernet og sivile friheter og mangler begrunnelse, sier advokat Vera Eidelman hos American Civil Liberties Union.

Full overvåking

Eidelman påpeker at DHS allerede bruker mindre drastiske identifikasjonsmetoder som innsamling og registrering av fingeravtrykk.

– Denne typen masseinnsamling endrer også hensikten med DNA-innsamling fra kriminell etterforskning til overvåking av befolkningen, noe som er i strid med våre grunnleggende oppfatninger om frihet og selvbestemmelsesrett, sier hun.

Ifølge de DHS-ansatte har de etter reglene om håndtering av arresterte og dømte personer fra 2006 og 2010 allerede vært pålagt å innhente DNA-prøver lenge. Disse reglene har imidlertid ikke blitt håndhevet.

Programmet for innsamling av DNA er ennå under utvikling, og en dato for innføring er ikke satt.