Putin: Danmark er under sterkt press i spørsmålet om gassrørledning

Russlands president Vladimir Putin håper Danmark gir grønt lys til bygging av gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen. Foto: AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin håper Danmark gir grønt lys til bygging av gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark utsettes for sterkt press i forbindelse med byggingen av gassrørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen, mener Russlands president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gassrørledningen skal etter planen frakte gass fra Russland til Tyskland, men har høstet krass kritikk fra USA som hevder at den er «en gavepakke» til president Vladimir Putin.

President Donald Trump har truet med sanksjoner mot selskap som deltar i bygging av gassrørledningen, som vil gjøre Russland mindre avhengig av å transportere gass til Europa via Ukraina når den er ferdig.

Den opprinnelige planen var at gassrørledningene skulle gå gjennom dansk farvann utenfor øya Bornholm, men søknaden om dette ble trukket før danske myndigheter hadde tatt stilling til den.

Etter den nåværende planen skal rørledningen ikke legges i dansk farvann, men Danmark har likevel anledning til å si nei av hensyn til miljø og skipstrafikk i Østersjøen.

Danmark har nå kommet i klemme mellom to allierte ettersom Tyskland presser på for å få rørledningen ferdigstilt, mens USA er motstandere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Danmark utsettes for et svært sterkt press, konstaterer Vladimir Putin.

– Det er nå opp til landet selv å vise uavhengighet og suverenitet. Dersom de ikke er i stand til dette, så fins det andre ruter, sier den russiske presidenten ifølge nyhetsbyrået TASS.

– Det betyr flere omkostninger og en mindre forsinkelse av prosjektet, men det vil uansett bli gjennomført, understreker han.

Les også: Gassrørledningen Nord Stream 2 skaper bitter splittelse i EU