Greta Thunbergs fiender gjør rett i å frykte henne. Det burde også hennes allierte gjøre

Gråtkvalt Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!

Liberale ledere står i kø for å hylle henne. Men når de ikke tar drastiske grep for å hindre klimakrisen, har de egentlig ikke forstått Thunbergs budskap.

Stemmer: Stephen Buranyi
Spaltist i The Guardian.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Greta Thunberg har skaffet seg mange fiender. De er lett å få øye på. De er så sinte at de blir latterlige.

Thunbergs ankomst i USA tidligere denne måneden fikk flere på høyresiden til å reagere, til slutt også president Donald Trump. Det toppet seg etter hun talte til FN: Den konservative kommentatoren og provokatøren Dinesh D'Souza sammenlignet utseendet hennes med fremstillingene av personer på nazistiske propagandaplakater. En gjest hos Fox News omtalte henne som «et psykisk sykt svensk barn» som ble utnyttet av foreldrene. Trump latterliggjorde henne på Twitter som «a happy young girl looking forward to a bright future» (en lykkelig ung jente som ser frem til en lys fremtid).

Dette er bare det siste i en rekke angrep mot Thunberg. De er ikke de mørkeste eller de sykeste.

Det verste eksempelet er kanskje den britiske politikeren Aron Banks som advarte Thunberg mot at hun kanskje kom til å drukne da hun krysset Atlanteren i august. Du ser rett inn i avgrunnen når du leser hva slags misbruk Thunberg utsettes for i sosiale medier.

Hennes mange støttespillere er forvirret over hvorfor Thunberg trigger slike angrep. «Hva er det med Greta?», spør de forundret over hennes tilsynelatende uskyld: Den lille jenta som går med for store jakker og hjemmesnekrede plakater som enkelt nok insisterer på at «vi må lytte til forskerne».

Karbonutslipp får den dødelige klokken til å tikke fortere, og alt som legger til rette for dette må dermed være av det onde.

Thunbergs alder og kjønn irriterer åpenbart kritikerne hennes, men de svinner hen. Det Thunberg gjør er å vise eksplisitt til sammenhengene forskerne ikke snakker om. Nemlig at forskernes spådommer og den nåværende politiske og økonomiske situasjonen, ikke henger på greip.

I fjor advarte en IPCC-rapport om at vi kun har 12 år på å hindre irreversible skader på klimaet. Thunberg viser ofte til denne rapporten. Hun teller ned til 2030 som om hun har en bombevest stroppet rundt hele sin generasjon. Desto nærmere vi kommer 2030, desto mer radikale tiltak er berettiget, mener hun.

Grunnleggende sett er dette et moralsk argument som går ut i fra at klimakrisen vil være verre enn enhver forstyrrelse som kan oppstå i et forsøk på å hindre den.

Karbonutslipp får den dødelige klokken til å tikke fortere, og alt som legger til rette for dette må dermed være av det onde. Dermed bedømmer hun langsiktige paradigmer for grønn vekst og markedsbaserte løsninger som mislykkede.

«Hvis det er umulig å finne løsninger i dette systemet, bør vi kanskje endre selve systemet», uttalte hun under FNns klimatoppmøte i Katowice, Polen i fjor.

Høyresiden eksploderer ikke bare tankeløst mot enhver klimaaktivist.

Thunberg har ikke den samme avvæpnende genialiteten til Al Gore som lagde dokumentaren En ubehagelig sannhet eller de mange Hollywood-kjendisene som jobber for klimasaken.

Hun fremstiller seg selv som en klimapopulist: Hun påberoper seg en klar moralsk visjon, viser til et korrupt, ikke-responsivt system og hun har teft for å skille mellom «oss» og «dem».

Da hun snakket om at støttespillerne hennes ble latterliggjort og utsatt for løgner av folkevalgte, industriledere og journalister, trakk hun kjente skillelinjer mot eliten.

Les også: Ungdomsaktivister topper spekulasjonsliste for fredsprisen

Denne fremstillingen fritar vanlige folk fra skyld i klimakrisen. Akkurat på samme måte som andre former for populisme fritar folk skyld for deres egen sosiale eller økonomiske skjebne, og retter skylden mot en politisk elite.

«Noen sier at vi alle er skyld i klimakrisen. Men det er kun enda en beleilig løgn». sa Thunberg til de som hadde møtt opp for å høre henne tale i Davos.

«Noen har skylden». Det har blitt populært blant klimaaktivister å vise til en rapport fra 2017 som viser at 100 selskaper som er kilden til mer enn 70 prosent av klimagassutslipp på verdensbasis siden 1988.

Til tross for vide løfter, var det ingen som trodde at noe kom til å forandre seg.

Populisme innebærer ofte at maktesløshet skaper mer sinne enn fortvilelse.

Tidligere visste Thunbergs kritikere hva de kunne forvente når det gjaldt klimasaken. Selv om de ikke fulgte nøye med, kunne de, som folk flest, anta at de vanlige kommunikasjonskanalene var fylt av benektelse og hindringer, og at internasjonale forhandlinger ble styrt av en politikk som var på linje med status quo.

Til tross for vide løfter, var det ingen som trodde at noe kom til å forandre seg.

Thunberg har ikke bare gjort klimasaken mer populær, hun har også for første gang siden klimabevegelsens spede begynnelse, gjort klimasaken populistisk i stor skala. Dette anser hennes motstandere, med rette, som en trussel mot den liberale ordenen som tjente dem godt. En god reaksjonær ser drivkraften for reell forandring, og hater det.

Ved å anerkjenne dette, har faktisk Thunbergs rødsprengte motstandere mer perspektiv enn liberale og sentrumsorienterte politikere som lovpriser henne uten å ta til seg hennes egentlige budskap.

Ett eksempel er Justin Trudeau. Forrige uke lovpriset han Thunberg da han la frem ny klimapolitikk. Thunberg synes ikke det var bra nok. Etter å ha møtt ham, sa hun at Trudeau «ikke gjorde nok» og hun har tidligere omtalt Canadas dobbeltkommunikajson rundt klima som «skammelig».

Thunbergs politiske ståsted er uklart, og det er uvisst hva hvor den vil ende i fremtiden, men retorikken speiler venstresiden i miljøbevegelsen. En fløy som lenge har varslet at kutt i forbruk og vekst er nødvendig for håndtere klimakrisen.

«Dere snakker kun om evig grønn vekst fordi dere er redde for å bli upopulær», sa hun til delegatene under FN klimatoppmøte i Polen i fjor. Hun kritiserte «de samme dårlige ideene som har skapt disse problemene» og sa at de «måtte sette på nødbremsen».

Tidligere denne måneden fortsatt hun kritikken overfor verdensledere.

«Vi står overfor en masseutryddelse og alt dere tenker på er penger og eventyr om evig vekst. Hvordan våger dere?», raste hun.

Det er verdt å påpeke, uten å hevde at Thunberg har et politisk ståsted, at skyteskivene for hennes retorikk ikke er klimafornekterne, men de samme etablerte politikerne som inviterer henne til å holde taler og roser hennes aktivisme.

De stråler mot henne som om hun var deres eget barn, og, passende nok, vil de ikke høre etter når hun sier at det er deres skyld at livet hennes er ødelagt. Det er reaksjonen til en gruppe som lenge har ansett seg selv for å være på rett side av klimagapet, og dermed også historien. Som om et stort «vi prøvde virkelig», er nok for generasjonene som kommer etter dem.

Thunbergs store bidrag er å overbevise et bredere publikum om hvor skakkjørt denne innstillingen er, og å stemple årene med mål som ikke ble nådd som de nederlagene de faktisk er.

Politikerne tar ikke dette skiftet eller henne veldig på alvor. De er tilfredse med å stråle seg i hennes glans, kanskje de er overbevist om at dette vil gå over, som alt annet.

I sin siste tale lovte Thunberg at det kom til å bli forandringer «om du liker det eller ikke». Men det er uklart om hun har en plan på nåværende tidspunkt.

For øyeblikket er både hun og bevegelsen hun har startet på et merkelig sted. De får enormt mye støtte for en radikal sak. Samtidig blir de hyllet av de samme folkene som de anser for roten til problemet.

Stephen Buranyi er en London-basert skribent. Han har tidligere forsket på immunologi.


Oversatt av Kathleen Buer / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby
Siste nytt
21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby
Populært