Greta Thunbergs fiender gjør rett i å frykte henne. Det burde også hennes allierte gjøre

Gråtkvalt Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!

Liberale ledere står i kø for å hylle henne. Men når de ikke tar drastiske grep for å hindre klimakrisen, har de egentlig ikke forstått Thunbergs budskap.

Stemmer: Stephen Buranyi
Spaltist i The Guardian.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Greta Thunberg har skaffet seg mange fiender. De er lett å få øye på. De er så sinte at de blir latterlige.

Thunbergs ankomst i USA tidligere denne måneden fikk flere på høyresiden til å reagere, til slutt også president Donald Trump. Det toppet seg etter hun talte til FN: Den konservative kommentatoren og provokatøren Dinesh D'Souza sammenlignet utseendet hennes med fremstillingene av personer på nazistiske propagandaplakater. En gjest hos Fox News omtalte henne som «et psykisk sykt svensk barn» som ble utnyttet av foreldrene. Trump latterliggjorde henne på Twitter som «a happy young girl looking forward to a bright future» (en lykkelig ung jente som ser frem til en lys fremtid).

Dette er bare det siste i en rekke angrep mot Thunberg. De er ikke de mørkeste eller de sykeste.

Det verste eksempelet er kanskje den britiske politikeren Aron Banks som advarte Thunberg mot at hun kanskje kom til å drukne da hun krysset Atlanteren i august. Du ser rett inn i avgrunnen når du leser hva slags misbruk Thunberg utsettes for i sosiale medier.

Hennes mange støttespillere er forvirret over hvorfor Thunberg trigger slike angrep. «Hva er det med Greta?», spør de forundret over hennes tilsynelatende uskyld: Den lille jenta som går med for store jakker og hjemmesnekrede plakater som enkelt nok insisterer på at «vi må lytte til forskerne».

Karbonutslipp får den dødelige klokken til å tikke fortere, og alt som legger til rette for dette må dermed være av det onde.

Thunbergs alder og kjønn irriterer åpenbart kritikerne hennes, men de svinner hen. Det Thunberg gjør er å vise eksplisitt til sammenhengene forskerne ikke snakker om. Nemlig at forskernes spådommer og den nåværende politiske og økonomiske situasjonen, ikke henger på greip.

I fjor advarte en IPCC-rapport om at vi kun har 12 år på å hindre irreversible skader på klimaet. Thunberg viser ofte til denne rapporten. Hun teller ned til 2030 som om hun har en bombevest stroppet rundt hele sin generasjon. Desto nærmere vi kommer 2030, desto mer radikale tiltak er berettiget, mener hun.

Grunnleggende sett er dette et moralsk argument som går ut i fra at klimakrisen vil være verre enn enhver forstyrrelse som kan oppstå i et forsøk på å hindre den.

Karbonutslipp får den dødelige klokken til å tikke fortere, og alt som legger til rette for dette må dermed være av det onde. Dermed bedømmer hun langsiktige paradigmer for grønn vekst og markedsbaserte løsninger som mislykkede.

«Hvis det er umulig å finne løsninger i dette systemet, bør vi kanskje endre selve systemet», uttalte hun under FNns klimatoppmøte i Katowice, Polen i fjor.

Høyresiden eksploderer ikke bare tankeløst mot enhver klimaaktivist.

Thunberg har ikke den samme avvæpnende genialiteten til Al Gore som lagde dokumentaren En ubehagelig sannhet eller de mange Hollywood-kjendisene som jobber for klimasaken.

Hun fremstiller seg selv som en klimapopulist: Hun påberoper seg en klar moralsk visjon, viser til et korrupt, ikke-responsivt system og hun har teft for å skille mellom «oss» og «dem».

Da hun snakket om at støttespillerne hennes ble latterliggjort og utsatt for løgner av folkevalgte, industriledere og journalister, trakk hun kjente skillelinjer mot eliten.

Les også: Ungdomsaktivister topper spekulasjonsliste for fredsprisen

Denne fremstillingen fritar vanlige folk fra skyld i klimakrisen. Akkurat på samme måte som andre former for populisme fritar folk skyld for deres egen sosiale eller økonomiske skjebne, og retter skylden mot en politisk elite.

«Noen sier at vi alle er skyld i klimakrisen. Men det er kun enda en beleilig løgn». sa Thunberg til de som hadde møtt opp for å høre henne tale i Davos.

«Noen har skylden». Det har blitt populært blant klimaaktivister å vise til en rapport fra 2017 som viser at 100 selskaper som er kilden til mer enn 70 prosent av klimagassutslipp på verdensbasis siden 1988.

Til tross for vide løfter, var det ingen som trodde at noe kom til å forandre seg.

Populisme innebærer ofte at maktesløshet skaper mer sinne enn fortvilelse.

Tidligere visste Thunbergs kritikere hva de kunne forvente når det gjaldt klimasaken. Selv om de ikke fulgte nøye med, kunne de, som folk flest, anta at de vanlige kommunikasjonskanalene var fylt av benektelse og hindringer, og at internasjonale forhandlinger ble styrt av en politikk som var på linje med status quo.

Til tross for vide løfter, var det ingen som trodde at noe kom til å forandre seg.

Thunberg har ikke bare gjort klimasaken mer populær, hun har også for første gang siden klimabevegelsens spede begynnelse, gjort klimasaken populistisk i stor skala. Dette anser hennes motstandere, med rette, som en trussel mot den liberale ordenen som tjente dem godt. En god reaksjonær ser drivkraften for reell forandring, og hater det.

Ved å anerkjenne dette, har faktisk Thunbergs rødsprengte motstandere mer perspektiv enn liberale og sentrumsorienterte politikere som lovpriser henne uten å ta til seg hennes egentlige budskap.

Ett eksempel er Justin Trudeau. Forrige uke lovpriset han Thunberg da han la frem ny klimapolitikk. Thunberg synes ikke det var bra nok. Etter å ha møtt ham, sa hun at Trudeau «ikke gjorde nok» og hun har tidligere omtalt Canadas dobbeltkommunikajson rundt klima som «skammelig».

Thunbergs politiske ståsted er uklart, og det er uvisst hva hvor den vil ende i fremtiden, men retorikken speiler venstresiden i miljøbevegelsen. En fløy som lenge har varslet at kutt i forbruk og vekst er nødvendig for håndtere klimakrisen.

«Dere snakker kun om evig grønn vekst fordi dere er redde for å bli upopulær», sa hun til delegatene under FN klimatoppmøte i Polen i fjor. Hun kritiserte «de samme dårlige ideene som har skapt disse problemene» og sa at de «måtte sette på nødbremsen».

Tidligere denne måneden fortsatt hun kritikken overfor verdensledere.

«Vi står overfor en masseutryddelse og alt dere tenker på er penger og eventyr om evig vekst. Hvordan våger dere?», raste hun.

Det er verdt å påpeke, uten å hevde at Thunberg har et politisk ståsted, at skyteskivene for hennes retorikk ikke er klimafornekterne, men de samme etablerte politikerne som inviterer henne til å holde taler og roser hennes aktivisme.

De stråler mot henne som om hun var deres eget barn, og, passende nok, vil de ikke høre etter når hun sier at det er deres skyld at livet hennes er ødelagt. Det er reaksjonen til en gruppe som lenge har ansett seg selv for å være på rett side av klimagapet, og dermed også historien. Som om et stort «vi prøvde virkelig», er nok for generasjonene som kommer etter dem.

Thunbergs store bidrag er å overbevise et bredere publikum om hvor skakkjørt denne innstillingen er, og å stemple årene med mål som ikke ble nådd som de nederlagene de faktisk er.

Politikerne tar ikke dette skiftet eller henne veldig på alvor. De er tilfredse med å stråle seg i hennes glans, kanskje de er overbevist om at dette vil gå over, som alt annet.

I sin siste tale lovte Thunberg at det kom til å bli forandringer «om du liker det eller ikke». Men det er uklart om hun har en plan på nåværende tidspunkt.

For øyeblikket er både hun og bevegelsen hun har startet på et merkelig sted. De får enormt mye støtte for en radikal sak. Samtidig blir de hyllet av de samme folkene som de anser for roten til problemet.

Stephen Buranyi er en London-basert skribent. Han har tidligere forsket på immunologi.


Oversatt av Kathleen Buer / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46 Jihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj00:05 To til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett
Siste nytt
03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46VerdenJihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj00:05NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett
Populært