Ukraina har inngått avtale med separatister

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har inngått en avtale med de russiskstøttede separatistene som kan være et steg på veien mot fred. Foto: AP / NTB scanpix
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har inngått en avtale med de russiskstøttede separatistene som kan være et steg på veien mot fred. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina har inngått en avtale med Russland og de russiskstøttede separatistene som kontrollerer de østlige delene av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU har også vært med på å utforme avtalen, som innebærer at det skal innføres midlertidige lover og holdes valg i de separatistkontrollerte områdene og som åpner for fredsforhandlinger med Moskva.

Avtalen ble undertegnet i Hviterusslands hovedstad Minsk tirsdag og blir sett på som et betydelig steg mot en slutt på konflikten som har krevd over 13.000 menneskeliv og drevet over 1 million mennesker på flukt.

Øst-Ukraina har vært kontrollert av russiskstøttede separatister siden april 2014, men i henhold til avtalen skal både separatistene og regjeringen trekke sine styrker tilbake fra frontene som har vært i de to regionene Donetsk og Lugansk.

Kontroll over grensa

President Volodymyr Zelenskyj understreket tirsdag at avtalen forutsetter at ukrainske regjeringsstyrker får kontroll over grensen mot Russland, noe separatistene tidligere har avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir ikke noe valg under trusler om våpenmakt. Det blir ikke valg dersom styrkene fortsatt er der, sa han.

Zelenskyj understreker også at valget i Øst-Ukraina skal holdes i henhold til ukrainsk lov, noe som innebærer at alle partier og kandidater må få anledning til å stille. Separatistene har tidligere avvist dette og vil nekte ukrainske nasjonalister å stille til valg.

Russisk støtte

Både regjeringen i Kiev og separatistene er nå imidlertid enige om å akseptere valgresultatet, dersom Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) går god for at alt har gått riktig for seg.

Russland nekter for å støtte separatistene militært og økonomisk, til tross for at det foreligger overveldende beviser for dette.

Russiske styrker er tidligere også observert i Øst-Ukraina, og separatistene legger ikke skjul på at de har mottatt våpen og trening fra det russiske forsvaret.