En drept og flere skadet etter voldshendelse i Finland

Det er inne på dette kjøpesenteret hendelsen skal ha skjedd.
Det er inne på dette kjøpesenteret hendelsen skal ha skjedd.  Foto: Jaakko Vesterinen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kvinnelig elev ble drept og ti ble såret da en mann i 25-årsalderen gikk løs på elever og ansatte ved en yrkesskole i Finland med sverd. Gjerningsmannen er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge øyenvitner gikk mannen først til angrep på en kvinnelig elev og hogg og stakk henne med et sverd, før han kastet noe som syntes å være en brannbombe.

Deretter angrep han andre elever og en lærer, før politiet kom til stedet. En politimann ble også såret, før det ble løsnet skudd mot angriperen. Han ble deretter pågrepet og er sendt til sykehus.

Tilstanden til to av de sårede betegnes som alvorlig, men var ifølge sykehuset stabil tirsdag ettermiddag.

Gjerningsmannen elev ved skolen

Hendelsen skal ha skjedd på Savolax yrkesskole, som har lokaler inne på kjøpesenteret Herman.

Stedet ligger 4 kilometer sør for sentrum av Kuopio, ifølge Hufvudstadsbladet. Avisen melder at den døde ble funnet i undervisningslokalene.

Finsk politi opplyste på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at gjerningsmannen er født i 1994, elev ved skolen og tidligere ustraffet. Han hadde ifølge politiet også et skytevåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før han ble uskadeliggjort av politiet, rakk han også å stifte en brann inne i skolens lokaler, men denne ble raskt slukket.

Under en husransakelse hjemme hos gjerningsmannen ble det funnet flere brannbomber. Motivet bak angrepet er ikke kjent.

Skal ha brukt sverd

Nyhetskanalen MTV melder at en elev kom på skolen med et sverd og gikk til angrep på flere personer. Også flere andre medier gjengir opplysningen om at det ble brukt sverd.

Øyenvitner forteller ifølge Savon Sanomat at det var en ung mann som gikk til angrep, og han skal blant annet ha stukket ned en kvinnelig elev. En lærer skal også ha vært blant dem som ble angrepet. De fleste elevene klarte å flykte fra stedet ved å løpe ut, heter det i meldinger gjengitt i Hufvudstadsbladet.Sjokkert statsminister

Sjokkert statsminister

Byens ordfører Jarmo Pirhonen er rystet over hendelsen. Han sier til avisen Iltalehti at byen er rystet og at han sender sine tanker til ofrene og deres pårørende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finlands statsminister Antti Rinne sender også sine tanker til alle berørte.

– Voldshendelsen ved Savo yrkesskole er sjokkerende og fullstendig uakseptabel. Jeg har diskutert med politidirektøren, og regjeringen følger med på situasjonen. På vegne av regjeringen og meg selv vil jeg sende mine kondolanser til alle pårørende, skriver Rinne på Twitter.