Etterlyst nordmann ønsker å møte i retten, men frykter for livet– Folk har stått utenfor hotellrommet og kommet med trusler mot hans liv

Det er uvisst hvor nordmannen befinner seg nå, men han er etterlyst i 188 land og er uten pass. Foto: Backgrid UK / NTB scanpix
Det er uvisst hvor nordmannen befinner seg nå, men han er etterlyst i 188 land og er uten pass. Foto: Backgrid UK / NTB scanpix Foto: Backgrid UK / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 54 år gamle nordmannen har innrømmet å ha kvalt en britisk familiefar til døde på hotellet de bodde. Nå vil han ha saken henlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For halvannen uke siden ble det kjent at den 54 år gamle nordmannen som har erkjent å tatt livet av en britisk statsborger, er etterlyst i 188 land av Interpol. Mannen har ikke meldt seg, i henhold til kausjonsavtalen, til politiet i Phuket. Det er også uklart hvor mannen nå befinner seg.

– Hans reaksjon på etterlysningen gjennom Interpol er at den er unødvendig, den endrer ikke hans situasjon. Han ønsker å komme i retten og gi sin versjon av det som er skjedd, sier 54-åringens advokat Sulman M. Hussain til ABC Nyheter og legger til: – Forutsetning er at hans sikkerhet ivaretas.

Advokat Sulman Hussain forteller at hans klient ønsker å møte i retten i Phuket. Foto: Privat
Advokat Sulman Hussain forteller at hans klient ønsker å møte i retten i Phuket. Foto: Privat

Les også: Interpol trapper opp jakt etter nordmann

Det var i begynnelsen av september at den 54 år gamle nordmannen fra Oslo ble arrestert i Phuket, Thailand, etter å ha kvalt en britisk familiefar til døde på hotellet de bodde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmannen erkjente den gang at han hadde kvalt briten i 30-årene, men hevdet at drapet skjedde i nødverge, meldte lokale medier. Mannen ble senere løslatt av politiet, mens passet ble holdt igjen.

Drapstrusler

Sulman forteller at hans klient har mottatt drapstrusler gjennom døren på hotellrommet i Phuket etter at britiske og lokale medier har publisert bilder av mannen ved bassengkanten.

– Folk har stått utenfor rommet hans og kommet med trusler mot hans liv. De visste hvor han befant seg og de visste navnene på hans familiemedlemmer. Det er uholdbart, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drapstruslene er meldt til lokalt politi uten de har gjort noe med dette, forteller Hussain. Han forklarer at den etterlyste nordmannen ikke har til hensikt å unndra straffeforfølgelse, og at han ønsker å møte i retten i Phuket i håp om å få saken henlagt. Mannen mener han ikke har gjort noe straffbart, men handlet i nødverge for å unngå å selv å bli drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal ha rømt landet: Drapssiktet nordmann skal ha rømt fra Thailand

Er på trygt sted

TV 2 meldte før helgen at flere kilder har opplyst til tv-kanalen at den drapssiktede nordmannen har rømt fra Thailand.

– Hvor befinner din klient seg nå? Det verserer rykter om at han befinner seg i Vietnam.

– Jeg kan ikke kommentere hvor han konkret befinner seg, er et sted hvor hans sikkerhet ivaretas. Passet hans er inndratt, sier advokaten.

– Så du avkrefter ryktene om at han befinner seg i Vietnam?

– Jeg kan ikke kommentere hvor befinner seg, men det var ikke trygt for ham å være i Phuket.

Advokaten forteller at de har vært i kontakt med flere ambassader og Utenriksdepartementet. Klienten håper at departementet skal kontakte påtalemyndigheten i Thailand for å sikre nødvendige sikkerhetstiltak for den 54 år gamle nordmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ønsker ikke å bistå. UD ønsker mer eller mindre direkte ikke å bistå til hans sikkerhet, eller bidra til å ivareta hans rettssikkerhet.

UD bekrefter overfor TV 2.no at de har vært i kontakt med den drapssiktede, men at de ikke kan hjelpe. Ifølge TV 2 skriver UDs representant at det ofte ikke er samsvar mellom forventningene folk har til utenrikstjenesten, og hva den faktisk har mulighet til å gjøre.

Thailandsk strafferett legger opp til at fornærmede kan kompenseres for sitt tap, og at saken kan bli henlagt om partene kommer til en enighet. Så langt har hustruen til den avdøde britiske statsborgeren ennå ikke besvart henvendelsene om dialog.

Uansett, sier Hussain, ønsker klienten å møte i retten.