Al-Shabaab angrep amerikansk base og EU-soldater i Somalia

Sivile ser på restene av bilbomben etter angrepet mot en militærkolonne fra EU. Foto: AP / NTB scanpix
Sivile ser på restene av bilbomben etter angrepet mot en militærkolonne fra EU. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab har påtatt seg ansvar for angrep mot en amerikansk militærbase og EU-soldater i Somalia mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En somalisk tjenestemann opplyser at en angriper først utløste en bilbombe ved portene på Baledogle-basen, der det er stasjonert amerikanske og somaliske styrker.

Ingen amerikanske soldater ble drept eller såret i angrepet, opplyser en amerikansk tjenesteperson til ABC News. Kilden sier at flere opprørere ble drept.

Den somaliske militærkommandanten Abdirahman Sheikh Omar sier i en uttalelse kringkastet på riksdekkende TV at over 30 opprørere ble drept i angrepet.

Bilbombe

Kort tid etter angrep opprørere også en kolonne med soldater fra EUs opptreningsstyrke EUTM i hovedstaden Mogadishu. EUTM bistår som rådgivere for somaliske soldater.

– En bilbombe var rettet mot militærrådgivere fra EU. Et kjøretøy med eksplosiver kjørte inn i kolonnen og det er ofre, sa Omar Abikar, en talsmann for somaliske sikkerhetsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias viseutenriksminister Emanuela Del Re skriver på Twitter at italienske soldater var i kolonnen.

Det er ikke meldt om drepte i angrepet, men seks sivile ble såret og flere sivile kjøretøy ble ødelagt i eksplosjonen.

Al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for begge angrepene. I en melding kringkastet på radiostasjonen Andalus, som står opprørsgruppen nær, hevder gruppen at den har drept «mange soldater» fra både Somalia og USA.

Amerikansk dronebase

Baledogle ble i sin tid etablert som flyplass og brukt som base for Somalias flyvåpen. USA har de siste årene brukt basen som utgangspunkt for droneangrep mot al-Shabaab, noe Foreign Policy omtalte i 2015. USA bruker også basen til opptrening av somaliske soldater.

– Dette angrepet, til tross for at det var ineffektivt, viser hvilken direkte trussel al-Shabaab fremmer mot amerikanere, våre allierte, og våre interesser i regionen, sier generalmajor William Gayler i USAs Afrika-kommando (AFRICOM) i en uttalelse.

I mars i år opplyste USA at amerikanske droner og kampfly har gjennomført 110 luftangrep i Somalia de siste to årene.