Slovakisk jagerfly krasjet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Piloten overlevde da et slovakisk jagerfly av typen MiG-29 krasjet under en øvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder det slovakiske forsvarsdepartementet. Flyet fikk problemer under en øvelse og styrtet ved landsbyen Nové Sady utenfor byen Nitra, 100 kilometer fra hovedstaden Bratislava. Ulykken skjedde ved 21:30-tiden lørdag.

Alle de slovakiske MiG-29-flyene er satt på bakken mens etterforskningen pågår. Innledende undersøkelser tyder på at motoren kan ha fått problemer med drivstofftilførselen. Mig-29-flyet som fulgte med landet trygt.

Piloten skjøt seg ut før flyet traff bakken og er på sykehus. Hans tilstand er stabil. Piloten har 1200 flytimer bak seg.

Sjefen for generalstaben, Daniel Zmeko, er først og fremst glad for at piloten overlevde.

– Jeg er svært glad for at våre piloter er godt trente. Familien mistet ikke en far og en ektemann. Den eneste skaden av betydning er tap av selve flyet og neglisjerbar skade rundt ulykkesskedet, sier Zmeko i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får toppmoderne F-16

Det slovakiske luftvåpenet har nå 11 jagerfly av typen MiG-29 igjen. Flyet som styrtet var av typen MiG-29AS, som de fikk fra Russland i 1995, modernisert i 2015. Ifølge The Aviation Geek Club, var flyet bevæpnet, men våpnene gikk ikke av under krasjen.

Den 31. juli ble det avgjort at de skal erstattes med 14 stykker F-16V og deres nye oppgradering Block 70 og 72. F-16V skal leveres mellom år 2022 og 2024. Dette vil koste 7,3 milliarder kroner, den største enkeltinvesteringen i det slovakiske forsvaret i historien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge skeptisk til Tyrkia-advarsler om forsinkelser og prisøkning på F-35

Flyvalget har vært minst like kontroversielt som i Norge. Mange i landet er nemlig positive til Russland.

Komplisert Russland-forhold

Forsvarsdepartementet har tidligere utsatt en utfasing av MiG-29-flyene. Da valget av F-16 ble klart, kom det mange reaksjoner fra slovakiske veteraner og russiskvennlig publikum, som heller ville ha MiG-35.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Norge, ble også svenske JAS-39 Gripen vurdert.

I en undersøkelse i 2018 gjort av tenketanken GLOBSEC var bare 37 prosent av slovakere positive til NATO, mens 67 prosent av polakker og 65 prosent av tsjekkere var det.

Men likevel, frustrasjonen rundt korrupsjonen i landet, bidro til at den 45-årige advokaten og aktivisten Zuzana Caputova vant presidentvalget i 2019, og hun har en mye mer NATO-vennlig og EU-vennlig innstilling.