Kjent regimekritiker fengslet i Egypt

Demokratiforkjemperen Alaa Abdel-Fattah under en konferanse på American University i Kairo i 2014.
Demokratiforkjemperen Alaa Abdel-Fattah under en konferanse på American University i Kairo i 2014. Foto: Nariman El-mofty / AP/NTB scanpix

En av Egypts mest kjente regimekritikere, Alaa Abdel Fattah, er pågrepet av politiet, ifølge kilder i opposisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fattah ble pågrepet søndag morgen. Også hans advokat Mohamed al-Baqer, som var til stede under forhøret med ham, er blitt pågrepet, opplyser Egypts senter for økonomiske og sosiale rettigheter.

37 år gamle Fattah, som ble løslatt i mars etter å ha sittet fengslet i fem år for å ha deltatt i en protest i 2013, er satt under overvåking i fem år. Det innebærer at han hver morgen kl. 6 må melde seg til en politistasjon i nærheten av hjemmet i Kairo.

Søndag morgen ble han imidlertid ikke sluppet løs igjen.

Hans søster, som også er en kjent aktivist, sendte ut følgende melding på Twitter: «Vi vet ikke hvor Alaa er … Politiet sier at han høyst sannsynlig er i et statlig sikkerhetsfengsel».

Les også: Nye demonstrasjoner i Egypt mot al-Sisi

I juni uttalte Fattah at han hadde fått forbud mot å snakke om overvåkingen offentlig, noe som kunne føre til fengsling på ubestemt tid.

Det siste uka har minst 2.000 personer blitt arrestert i kjølvannet av en rekke protester mot president Abdel Fattah al-Sisi.

Da statsminister Erna Solberg (H) møtte Sisi under høynivåuka i FN, unnlot hun å nevne massearrestasjonene eller andre aspekter ved menneskerettssituasjonen i Egypt, har Statsministerens kontor opplyst til VG.

Les også: Nær 2.000 pågrepet i arrestbølge i Egypt

Personvernpolicy