Nye sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong

Politiet i Hongkong bruker for andre dag på rad tåregass mot demonstranter.
Politiet i Hongkong bruker for andre dag på rad tåregass mot demonstranter. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet bruker for andre dag på rad tåregass og pepperspray mot demonstranter i Hongkong. Flere personer er pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestbevegelsen i Hongkong har de siste dagene trappet opp demonstrasjonene i forbindelse med at Kina tirsdag skal markere at kommunistpartiet har sittet ved makten i 70 år.

Søndag brukte politiet tåregass og pepperspray mot demonstranter i en travel handlegate da det oppsto tumulter etter at politiet gjorde pågripelser. Tusener av demonstranter begynte etter det å marsjere mot regjeringsområdet, og de roper blant annet: «Støtt opp om Hongkong, kjemp for frihet».

Det ble senere også brukt tåregass mot demonstranter som kastet bensinbomber. En rekke har også blitt arrestert utenfor regjeringsbygget som følge av opptøyene.

Vil overskygge Kina

Tirsdag skal Kina avholde en storstilt markering av nasjonaldagen, og det er blant annet ventet en militærparade som skal vise at militæret har blitt kraftig rustet opp.

Det skal avholdes «anti-totalitære» demonstrasjoner over hele verden knyttet til nasjonaldagen. Det er allerede blitt avholdt demonstrasjoner i Australia og Taiwan, mens det er ventet at det også vil skje i Europa og USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene håper at protestene vil overskygge Kinas storstilte feiring.

Nedlagt forbud

Mange av demonstrantene i Hongkong er søndag som vanlig kledd i svart og har med paraplyer og plakater med slagord om demokrati. Det er også demonstranter som veiver med britiske og amerikanske flagg.

Politiet har nedlagt forbud mot demonstrasjoner, og stemningen i området blir beskrevet som svært anspent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et politihelikopter er blitt observert flygende over området, og noen demonstranter skal ha tagget på vegger og knust vinduer.

Store demonstrasjoner

Lørdag avfyrte politiet tåregass og brukte vannkanoner etter at en gruppe demonstranter i det som ellers var en fredelig massemønstring, kastet murstein og molotovcocktails mot offentlige kontorer. Det er anslått at 300.000 personer demonstrerte.

Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, har vært herjet av massive demonstrasjoner de siste månedene. Demonstrantene krever blant annet større demokratisk frihet og at politiets voldsbruk mot demonstranter blir gransket.