Syria krever umiddelbar tilbaketrekning av alle utenlandske styrker

Syrias visestatsminister og utenriksminister Walid al-Moallem talte i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Syrias visestatsminister og utenriksminister Walid al-Moallem talte i FNs hovedforsamling lørdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria krever at alle utenlandske styrker umiddelbart trekker seg ut av landet, sier landets utenriksminister fra talerstolen i FNs hovedforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria forbeholder seg retten til å gripe inn dersom de utenlandske styrkene blir igjen i det krigsherjede landet, framholdt utenriksminister Walid al-Moallem i New York lørdag.

– USA og Tyrkia har fortsatt ulovlig militær tilstedeværelse i det nordlige Syria. Alle utenlandske styrker som opererer på vårt territorium uten vår tillatelse, er okkupasjonsstyrker og må trekke seg tilbake umiddelbart, sa Moallem.

En rekke land har sendt styrker til Syria siden en fredelig folkeoppstand mot Bashar al-Assads regime våren 2011 utviklet seg til full krig. Et vell av militser og utenlandske krigere har i tillegg fylt slagmarkene.

USA-støttede kurdere

Russland, Iran og den libanesiske Hizbollah-militsen er i Syria på invitasjon fra regjeringen i Damaskus. De har hjulpet Assads styrker med å gjenvinne kontrollen over mesteparten av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den opposisjonelle bastionen Idlib i nordvest kontrolleres fortsatt av opprørere, flere av dem er støttet av Tyrkia. Nordøst i landet regjerer USA-støttet kurdisk milits, som spilte en avgjørende rolle i å nedkjempe ekstremistgruppa IS på slagmarken.

Grunnlovskomité

Tidligere denne uka kunngjorde FNs generalsekretær António Guterres at en komité skal opprettes for å skrive en ny syrisk grunnlov. FN håper det vil være første skritt mot en politisk løsning for det krigsherjede landet.

Men Syria er fortsatt sterkt splittet og ødelagt av en krig som fortsatt er høyst reell for mange. Mange syrere frykter at verden etter åtte år med krig har forsont seg med tanken om at Bashar al-Assad skal styre landet i framtida.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigen i Syria har krevd anslagsvis 400.000 menneskeliv og drevet rundt 11 millioner mennesker på flukt, halvparten av dem til andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frosset konflikt

– Det ser ut til at verden for lengst er trøtt av krigen og har forsont seg med en frosset konflikt, med en landsomfattende våpenhvile som beste scenario, sier prosjektdirektør Heiko Wimmen ved International Crisis Group.

Det begynte i mars 2011 med i all hovedsak fredelige demonstrasjoner med krav om frihet og demokrati. Assads regime slo brutalt ned på demonstrantene, og etter hvert vokste et væpnet opprør fram.

Borgerkrigen som fulgte, ble siden en stedfortrederkrig. På en side sto USA, Tyrkia og arabiske golfstater, som støttet opprørere, på den andre siden kjempet Russland, Iran og Hizbollah på Assad-regjeringens side.

Knust opposisjon

I kaoset blomstret ekstremistgrupper som IS, som klarte å erobre en tredel av Syria og Irak. Mesteparten av den syriske opposisjonen er utradert, og det er en bred oppfatning om at Assad nå har seiret militært.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En skjør våpenhvile har vært på plass i Idlib-regionen den siste måneden. Men det er ingenting som tyder på at det er snakk om noe annet enn en pause før regjeringsstyrker og deres allierte omgrupperer og tar opp igjen offensiven mot opprørerne i Idlib.

– Det syriske regimet synes fast bestemt på å bite til seg hver siste lille bit av territorium, uten et eneste kompromiss, mener Wimmen.

– Så lenge Damaskus holder fast på denne holdningen og beholder sine utenlandske støttespillere, kommer krigen til å fortsette, sa han til nyhetsbyrået AP tidligere denne uka.