Pompeo må legge fram Ukraina-dokumenter i riksrettsgransking

USAs president Donald Trump.
USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Komitéledere i Representantenes hus har gitt utenriksminister Mike Pompeo ordre om å utlevere flere dokumenter om Ukraina som et ledd i riksrettsprosessen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stevningen kommer fra utenrikskomiteen, etterretningskomiteen og kontrollkomiteen i Representantenes hus. Komitélederne krever at Pompeo gir fra seg dokumenter som handler om kontakten med regjeringen i Ukraina.

Pompeo får én ukes frist på seg.

– Komiteene etterforsker i hvilken grad presidenten satte nasjonal sikkerhet på spill ved å presse Ukraina til å blande seg inn i vårt valg i 2020, samt ved å holde igjen sikkerhetsbistand, sier de tre komitélederne fra Demokratene i en uttalelse fredag.

Kommentar: Trump slår tilbake i varslersaken

De påpeker at Kongressen hadde godkjent den militære bistanden «for å hjelpe Ukraina med å stå imot russisk aggresjon».

Komitélederne mener flere tjenestemenn i amerikansk UD har direkte kjennskap til saker som angår riksrettsgranskingen som Representantenes hus innledet denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen er at president Donald Trump i en telefonsamtale i juli ba Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj etterforske Joe Biden, som lenge har vært favoritt til å bli Demokratenes kandidat i neste års presidentvalg. Demokratene krever også svar på hvorfor Trump før denne samtalen ga ordre om at militær bistand til Ukraina skulle fryses.

Les også: Trump etterlyser varslerens kilder

Samtidig kaller komiteene inn flere antatte nøkkelpersoner til vitneforklaring de neste to ukene, melder Reuters. Det gjelder USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, Kurt Volker, spesialutsending til Ukraina, samt USAs EU-ambassadør Gordon Sondland.

Les mer om saken:

Pelosi: Trump har krenket vår nasjonale sikkerhet

Varsler: Det hvite hus forsøkte å legge lokk på Trumps telefonsamtale med Ukrainas president

Kongressmedlemmer: Trump-varselet er urovekkende