Pakistans statsminister advarer mot blodbad i Kashmir

Pakistans statsminister Imran Khan på talerstolen i FN fredag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
Pakistans statsminister Imran Khan på talerstolen i FN fredag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Pakistans statsminister Imran Khan fordømmer Indias opptreden i Kashmir og advarer om at et blodbad kan komme til å utspille seg i regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra talerstolen i FNs hovedforsamling gjentok Khan dessuten sin advarsel fra tidligere i uka om at det kan bryte ut full krig som følge av Indias handlinger i Kashmir.

– Når et atomvæpnet land kjemper til siste slutt, så vil det få konsekvenser langt utover dets grenser, sa statsministeren.

Indias hindunasjonalistiske regjering fratok 5. august selvstyret til befolkningen i den indiskstyrte delen av Kashmir-regionen, som er delt mellom de to nabolandene.

Samtidig ble det innført et omfattende militært portforbud for befolkningen på rundt 7 millioner, som i hovedsak er muslimer. Titusenvis av indiske soldater ble sendt til området, internett- og telefontilgangen ble kuttet og flere tusen ble pågrepet.

Aktuelt: Nye sammenstøt i Kashmir

«Blodbad»

I New York fredag hevdet Khan at når portforbudet heves, kommer de indiske soldatene til å gå løs på befolkningen i Kashmir.

– Disse 900.000 soldatene, hva kommer de til å gjøre?

– Det kommer til å bli et blodbad, hevdet den pakistanske statsministeren.

Indiske myndigheter har siden august lempet på flere av restriksjonene, oppmuntret elever til å gå tilbake til skolen og butikker til å åpne dørene igjen. Men de fleste av innbyggerne i Kashmir har holdt seg innendørs for å vise at de trosser det indiske styret, skriver nyhetsbyrået AP.