Tre sorte hull er i ferd med å kollidere med hverandre

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fenomenet er observert for første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En helt ny studie gjort av NASAs Chandra-observatorium i verdensrommet viser tre galakser en milliard lysår fra jorden som kolliderer.

Chandra, som ble skutt opp for 20 år siden, er et røntgen-observatorium. Observatoriet fanget opp tre røntgen-kilder som ifølge nettsidene er et tegn på materialer som slukes av et sorthull. Helt i midten av tre galakser som er i ferd med å kollidere.

«En av grunnene til at det er vanskelig å finne tre supermassive sorte hull er at de mest sannsynlig er gjemt bak gass og støv, som igjen blokkerer mye av lyset deres.» skriver NASA på Chandras nettsider.

Ifølge CNN måtte astronomene gjøre et stykke detektivarbeid og bruke teleskop både på jorden og i verdensrommet.

Tidligere i uken ble en rapport om sjeldenheten av trillingsystem publisert i The Astrophysical Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi så egentlig bare etter et par sorte hull på dette tidspunktet, men gjennom å bruke forskjellige teknikker, snublet vi over dette fantastiske systemet, sier studiens forfatter Ryan Pfeifle.

Han forteller videre at om man jobber under antagelsen at de tre galaksene smelter sammen, er antatt tid fram til galaksene kolliderer en milliard år. Men det er jo ikke nødvendigvis slik at selv om det ser ut til at galaksene ser ut til å smelte sammen, faktisk vil det.

Par med sorte hull er blitt observert tidligere, men aldri tre.

«Doble og triple sorte hull er utrolig sjelden, men de er en naturlig konsekvens av at galaksene kolliderer, hvilket er måten vi mener hvordan galaksene vokser og utvikler seg.»