Global klimaprotest innledet på New Zealand
Titusener av demonstranter samlet seg i byer på New Zelanad der de krever klimahandling. I hele verden er det varslet protester fredag.
I tillegg til at mange ungdommer skolestreiket, droppet også flere voksne jobb for å delta i klimaprotestene på New Zealand. Fredagens demonstrasjon var landets første såkalte generasjonsuavhengige klimastreik.
Protestene, som startet på formiddagen, ble holdt i mer enn 40 byer rundt om i landet.
I hovedstaden Wellington møtte over 40.000 opp foran parlamentet, mange med plakater med slagord og med beskjed om at regjeringen må gjøre mer for å begrense klimaendringene. Ansamlingen av folk foran parlamentsbygningen er den største på mange år, skriver New Zealand Herald.
– Stopp å høre på hva de sier, se på hva de gjør, fortalte Luke Wijohn, organisatoren bak klimastreiken i Auckland, til de oppmøtte.
Thunberg i Canada
I en rekke land i verden er det ventet klimademonstrasjoner fredag.
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg, som har engasjert ungdommer verden over for å klimastreike, skal delta i en demonstrasjon i Montreal i Canada. Landets statsminister Justin Trudeau skal også delta.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenOgså i Norge er det ventet protester en rekke steder i landet. Foran Stortinget vil demonstrasjonen starte klokken 11.
– Utrolig
Skolestreikkoordinator Sophie Handford sa i forkant av demonstrasjonene i New Zealand at voksne fra mer enn 90 selskaper var ventet å delta sammen med ungdommene. Selskapene har blitt med i en allianse kalt «Ikke business som vanlig».
– Selskapene har blitt med i løpet av de siste dagene. Det er utrolig, sier Handford.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDe aller fleste som deltok i Wellington, var skoleelever. De møtte opp til tross for fungerende statsminister Winston Peters' beskjed om at de ikke må gå glipp av skolen.
Tirsdag uttalte Peters at alle som planla å demonstrere fredag, burde heller møte opp på skolen for å lære alt de trenger å vite om klimaendringer for å «se hva regjeringen gjør».
Utdanningsminister Chris Hipkins mener det er opp til foreldre og skolene om barn skal få lov til å klimastreike.
Under demonstrasjonen leverte ungdommene et åpent brev til regjeringen med over 11.000 signaturer der de ber landet om å erklære klimakrise og starte å bygge økonomien på fornybar energi.