USA: Sikadeinvasjon rammer landbruket

Sikader samlet på et tre i Kutztown i Pennsylvania. Arten flekket lyktebærer, som opprinnelig hører hjemme i Sørøst-Asia, truer nå både jordbruk og skogbruk i delstaten. Vinindustrien er spesielt hardt rammet.
Sikader samlet på et tre i Kutztown i Pennsylvania. Arten flekket lyktebærer, som opprinnelig hører hjemme i Sørøst-Asia, truer nå både jordbruk og skogbruk i delstaten. Vinindustrien er spesielt hardt rammet. Foto: Matt Rourke / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i Pennsylvania kjemper med insektmiddel, fluesmekkere, støvsugere og oppvasksåpe mot en sikadeart som nærmest har invadert delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikadene hører opprinnelig hjemme Sørøst-Asia og dukket opp i Pennsylvania for fem år siden. Arten heter flekket lyktebærer, eller Lycorma delicatula på latin.

Insektene suger sevje fra trær og andre planter, noe som svekker vekstene. De sprer klissete, sukkerholdige ekskrementer overalt hvor de dukker opp, og er blitt en plage på linje med våre hjemlige brunsnegler for delstatens befolkning.

Sikadene har vinger, men hopper mer enn de flyr. De er ikke spesielt menneskesky heller, og hopper ofte opp i ansiktet på folk, lander på klærne eller forsøker å krype ned under skjortekragen.

Landbruksdepartementet i Pennsylvania frykter nå at sikadene truer landbruksproduksjon til en verdi av 18 milliarder dollar, en sum som tilsvarer rundt 160 milliarder norske kroner. Både frukttrær, humle, tømmer og særlig vinranker står i fare. Vinindustrien i delstaten omsetter for 4,8 milliarder dollar alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Insektene er også i ferd med å spre seg til delstatene New Jersey, Delaware og Virginia.

Forskere forsøker nå å finne måter å stanse spredningen på, men oppgaven er vanskelig.

– Å kontrollere dem på et bestandsnivå er nesten umulig på dette tidspunktet, sier entomologen Heather Leach ved Pennsylvania State University.

Blant metodene som prøves ut er både kjemiske og biologiske midler – blant annet en sopp som ved et tilfelle førte til en nedgang i bestanden i Berks fylke.