Representantenes hus starter riksrettprosess mot Trump

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, kunngjorde at hun vil starte en riksrettsprosess mot USAs president Donald Trump tirsdag kveld, norsk tid.
Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, kunngjorde at hun vil starte en riksrettsprosess mot USAs president Donald Trump tirsdag kveld, norsk tid. Foto: Alex Wong / AFP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, sier den folkevalgte forsamlingen vil starte en riksrettsprosess mot president Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Representantenes hus i USA, Nancy Pelosi, sier de folkevalgte starter en formell gransking som kan føre til at Donald Trump stilles for riksrett.

– Jeg kunngjør at Representantenes hus går videre med en offisiell riksrettsgransking, sa Pelosi tirsdag.

Den innflytelsesrike 79-åringen har det siste året høstet kritikk fra flere partifeller i Kongressen, blant dem Alexandria Ocasio-Cortez, for å ha vært avvisende til å starte en riksrettsprosess. Nå har hun snudd.

– Presidentens handlinger avslører at han har krenket sin ed, vår nasjonale sikkerhet og integriteten i våre valg. Han må stilles til ansvar. Ingen er hevet over loven, la hun til.

Bakgrunn: Åpner for riksrett mot Trump

Omstridt telefonsamtale

Bakgrunnen for beslutningen er at Det demokratiske partiet vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å starte en etterforskning av Hunter Biden, sønnen til tidligere visepresident Joe Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ansatt i amerikansk etterretning slo alarm om telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj og varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson. Fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire, har nektet å gi etterretningskomiteen en kopi av varselet.

Joe Biden håper å bli Demokratenes kandidat og Trumps hovedutfordrer i presidentvalget neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump sier han vil offentliggjøre utskrift av omstridt telefonsamtale

«Heksejakt»

Trump reagerte raskt på nyheten om at Demokratene, som har flertall i Representantenes hus, innleder prosessen som kan føre fram mot en riksrettssak.

På Twitter beskriver Trump nyheten som «heksejakt-søppel». Han har også hevdet at en riksrettssak vil være gunstig for ham i presidentvalget neste år.

– En viktig dag i FNs hovedforsamling. Så mye arbeid og suksess gjenstår, men Demokratene måtte bevisst ødelegge og nedverdige dagen med nyheter om heksejakt-søppel. Så ille for landet vårt! skriver han på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag skal presidenten offentliggjøre en utskrift av samtalen han hadde med Zelenskyj.

Det er Senatet som vil avgjøre om Trump blir dømt i en riksrettssak. I Senatet er det Trumps parti, Republikanerne, som har flertall – og det må to tredels flertall til for å dømme presidenten.

Fakta om riksrettsprosessen i USA:

* Den amerikanske riksretten er en domstolsaktig prosess som har til oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

* USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

* Med et enkelt flertall kan Representantenes hus bringe tiltaler mot en president. For øyeblikket er det demokratisk flertall i Huset.

* Så skal det to tredelers flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet.

* I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-saken.

* I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med hans forhold til Monica Lewinsky.

(Kilder: Wikipedia, CNN)

Milliardsum

Amerikanske medier meldte mandag at Trump få dager før samtalen ba om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til Ukraina skulle fryses. Opplysningene kommer fra ikke navngitte kilder med kjennskap til saken.

Flere demokrater krever nå svar på om Trump frøs militærhjelpen for å presse Ukraina til å etterforske Hunter Biden.

Trump har innrømmet at Joe Biden også var tema under samtalen med Zelenskyj, men hevder at det var fordi han ikke ønsket at Biden-familien skulle bidra til korrupsjon i Ukraina.

– Jeg la ikke noe som helst press på dem. Jeg sa ikke noe om at dere må gjøre dette, eller så får dere ikke bistand, sier Trump.