FN bekrefter grunnlovskomité i Syria

Enigheten om hvordan den syriske grunnlovskomiteen skal settes sammen kom under et toppmøte mellom Irans president Hassan Rouhani (t.v.), Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin forrige mandag. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix
Enigheten om hvordan den syriske grunnlovskomiteen skal settes sammen kom under et toppmøte mellom Irans president Hassan Rouhani (t.v.), Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Russlands president Vladimir Putin forrige mandag. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er enighet om å opprette en grunnlovskomité i Syria, bekreftet FNs generalsekretær António Guterres mandag ettermiddag.

Komiteen skal inkludere representanter fra regjeringen og opposisjonen og vil få bistand fra FN. Beslutningen ses som et etterlengtet skritt i den langvarig fastlåste fredsprosessen.

– Jeg tror fullt og fast at etableringen av en syrisk-ledet grunnlovskomité kan bli starten på en politisk vei mot en løsning på den årelange krigen, sa Guterres.

Generalsekretæren understreket at komiteen kommer i stand på syrisk initiativ og at det er syrere som vil lede prosessen. Arbeidet med å få på plass en komité som skal utarbeide en ny grunnlov for Syria, har pågått i lang tid.

Komiteen vil begynne sitt arbeid i løpet av få uker. Det skal ikke være nevnt noen dato for når arbeidet skal være ferdig. Guterres beskriver komiteen som troverdig, balansert og inkluderende.

– Grunnlovskomiteens arbeid må følges av konkrete handlinger for å bygge tillit og fortrolighet slik at min spesialutsending gir fra seg sitt mandat for å støtte opp under en bredere politisk prosess framover, sa Guterres.

FNs Syria-utsending Geir O. Pedersen sa tidligere mandag at han har hatt et svært positivt møte med Syrias utenriksminister om etableringen av komiteen. Han roser også kontakten med den syriske opposisjonen.

Les også:

Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria

Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria

USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden