Trump sier han prøvde å få EU til å gi mer støtte til Ukraina

Donald Trump sammen med sin advokat, tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani.
Donald Trump sammen med sin advokat, tidligere borgermester i New York, Rudy Giuliani. Foto: Carolyn Kaster / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU må punge ut for å hjelpe Ukraina, sier president Donald Trump, og punger selv ut ekstra etter samtaler med ukrainske tjenestemenn om korrupsjonsanklager mot Joe Bidens sønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den kontroversielle samtalen med Ukrainas ferske president, Volodymyr Zelenskyj, oppfordrer Donald Trump EU om å komme Ukraina til unnsetning. Med penger.

– Tyskland burde bruke mye mer penger. Frankrike, og hele EU burde bruke penger. Hvorfor bruker vi penger, og de ikke gjør det? I alle fall bruker de veldig lite. Det er jeg ikke glad for, sier Trump fra plenen foran Det Hvite Hus i møte med journalister søndag.

I forrige uke kom det et varsel fra noen i et av USAs etterretningsbyråer om at presidenten skal ha kommet med lovnader til Zelenskyj, som varsleren kalte «urovekkende».

Ifølge Wall Street Journal og flere andre medier, ba Trump sin kollega Zelenskyj hele åtte ganger om å samarbeide med Trumps advokat Rudy Giuliani for å granske sønnen til Joe Biden, som jobbet for et ukrainsk energiselskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump-advokat møtte ukrainske tjenestemenn

I etterkant bekreftet Giuliani dette i et forvirrende intervju med CNN. Giuliani har hatt møter med ukrainske diplomater om saken.

Samtalen mellom Trump og statslederen, som fant sted 25. juli, sammenfalt med at Trump-administrasjonen holdt tilbake 250 millioner dollar i militær bistand til Ukraina. Utbetalingen ble så utløst i september, med et påslag på 140 millioner til.

Kongressens etterretningskomité vil ha innsyn i varselet for å se om Trump har forsøkt å bruke midlene til å presse Ukraina til å finne grums om Biden-familien, men fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire, nekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vakker, varm og fin samtale

– Vi hadde en fantastisk samtale, sier Trump om Zelenskyj. – Det var hovedsakelig snakk om å gratulere ham, og om korrupsjon. Vi vil ikke at våre folk, som visepresident Biden og hans sønn, skal bidra enda mer til korrupsjonen i landet, sier Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump sier at han har null problem med å la Giuliani vitne overfor Kongressen om hva han ba Ukraina om.

– Samtalen var forresten perfekt. Det var en vakker, varm og fin samtale. Vi kan ikke ha noe av at det ropes falske alarmer som dette, sier Trump.

Trump ble spurt av journalister hvordan han forklarer at han holdt den militære støtten tilbake.

– Fordi jeg vil ha Frankrike, Tyskland og EU til å komme med penger på bordet.

– Og jeg har ikke forsinket noe, legger han til. – Vi har betalt, så vidt jeg vet, sier Trump.

Kritiserer Joe Biden

Joe Biden, på sin side, har tidligere uttalt at han ikke har diskutert Ukraina med sin sønn. Spørsmålet er hvorvidt Joe Biden, mens han var visepresident, hjalp sin sønn, Hunter Biden, mens sistnevnte fikk plass i styret til Burisma, et holdningsselskap for energisektoren i Ukraina i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eieren av Burisma, Mykola Zlotsjevsky ble etterforsket for korrupsjon, men riksadvokat Viktor Sjokin etterforsket ikke saken godt nok etter Barack Obamas egen oppfatning, og visepresident Joe Biden videreformidlet et ultimatum om å holde igjen 1 milliard dollar i lån, med mindre Sjokin fjernes. Da oppstod det spekulasjoner at den egentlige grunnen var forsøk på å beskytte Hunter Biden.

Trump mener Joe Biden ikke har troverdighet når han sier at han ikke har snakket med sin sønn om saken.

– Hvem ville ikke ha snakket med sin sønn? Selvsagt snakker du med din sønn.

– Hold opp nå, sier Trump.

– Det var feil av Biden å påstå noe slikt.