«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen

Lena Headey, Peter Dinklage, Kit Harington og Emilia Clarke, alle fra «Game of Thrones» på scenen under den 71. utgaven av Emmy Awards i Los Angeles natt til mandag. Foto: AP / NTB scanpix
Lena Headey, Peter Dinklage, Kit Harington og Emilia Clarke, alle fra «Game of Thrones» på scenen under den 71. utgaven av Emmy Awards i Los Angeles natt til mandag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fantasyserien «Game of Thrones» stakk av med den gjeveste prisen under årets Emmy-utdeling, men det var den britiske komiserien «Fleabag» ble overraskelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones» ble kåret til beste dramaserie under den 71. utgaven av Emmy søndag kveld i Los Angeles. I tillegg fikk Peter Dinklage pris for beste mannlige birolle som Tyrion Lannister i fantasyserien.

To priser er riktig nok få med tanke de 32 nominasjonene serien fikk, men alt i alt har den populære HBO-serien fått tolv Emmy-priser i år. Det er bare én gang tidligere en TV-serie har vunnet tolv Emmy-priser på ett år. Forrige gang var i 2015 – også den rekorden statte «Game of Thrones».

Den gjeve dramaprisen til «Game of Thrones» viser nok en gang at serien troner på toppen i verdens TV-serieindustri. Kveldens overraskelse var det den mørke komiserien «Fleabag» som sto for.

Overrasket

«Fleabag»-skuespilleren Phoebe Waller-Bridge vant prisen for beste kvinnelige skuespiller. 34-åringen slo dermed Julia Louis-Dreyfus (58) fra «Veep» som har vunnet prisen flere ganger tidligere.

Waller-Bridge spiller hovedrollen, men har også produsert og skrevet "Fleabag". Serien stakk også av med prisen for beste komiserie, samt at Harry Bradbeer fikk pris for beste komiserieregi.

– Det er fantastisk og beroligende å vite at en skitten, pervers, sint og rotete kvinne kan komme seg til Emmy-utdelingen, sa Waller-Bridge fra scenen og refererte til hennes karakter i komiserien.

Første sesong av «Fleabag» kom i 2016 og vant en rekke priser, men ikke en eneste nominasjon til Emmy, som er TVs svar på filmindustriens Oscar-utdeling. Prisene serien fikk tildelt under årets utgave, var for andre sesong.

Det er ventet en tredje sesong av den BBC-sendte serien.

Også «Chernobyl» fikk tildelt tre priser under utdelingen. HBO-seriens svenske regissør Johan Renck fikk pris for beste regi for en miniserie, i tillegg til at serien også stakk av med pris for beste miniserie. Suksesserien fikk også pris for beste miniseriemanus, skrevet av Craig Mazin.

Skrev historie

Det ble også skrevet historie i Microsoft Theatre i Los Angeles søndag kveld.

Billy Porter ble som den første åpent homofile svarte mannen tildelt pris for beste mannlige skuespiller i en dramaserie. «Pose»-skuespilleren, som fylte 50 år lørdag, sa på scenen at han var overveldet og overlykkelig over å ha levd lenge nok til å se denne dagen komme.

– Jeg har rett til det. Du har rett til det. Vi har alle rett til det, sa Porter.

Tok opp lønnsforskjeller

Enkelte Emmy-utdelinger har tidligere år vært politisk ladde, særlig for to år siden da USAs president Donald Trump ble kritisert i taler og vitser.

I år var det få tydelige politiske taler, men Michelle Williams benyttet anledningen til å ta opp lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i skuespillerbransjen i sin takketale for prisen beste kvinnelige skuespiller i en miniserie.

«Fosse/Verdon»-skuespilleren fortalte om å være en underbetalt skuespiller på grunn av hennes kjønn, og hun sa at kvinner må bli lyttet til og bli rettferdig kompensert for jobben de gjør.

– Neste gang en kvinne – spesielt en farget kvinne fordi hun vil tjene 52 cent per dollar sammenlignet med hennes mannlige motpart – forteller deg hva hun trenger for å gjøre jobben sin, lytt til henne og tro henne, sa Williams og fortsatte:

– Fordi en dag kan hun stå foran deg og si takk for du lar henne lykkes på grunn av sitt arbeidsmiljø – ikke på tross av det.

Selv takket Williams regissør Sam Rockwell for å ha gitt henne det hun har trengt for å gjøre jobben som skuespiller i serien.

Personvernpolicy