Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri

Nesten 50.000 ansatte i General Motors streiker i USA. Foto: AP / NTB scanpix
Nesten 50.000 ansatte i General Motors streiker i USA. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere 50.000 ansatte i General Motors streiker for åttende dag på rad etter at forhandlingene om en ny tariffavtale brøt sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meklerne forhandlet hele søndag ved General Motors hovedkvarter i sentrum av Detroit. Partene forhandler om lønn, helseforsikring og bruk av midlertidig ansatte.

– De snakker fortsatt sammen, sier talsmann Brian Rothenberg i fagforbundet United Auto Workers (UAW).

Streiken medfører full stans i bilgigantens produksjon av biler og bildeler i USA, og det ventes at den også vil skape store vansker for GMs fabrikker i Canada og Mexico.

Demokrater har vist støtte til UAW, et fagforbund som historisk har delt partiets politiske plattform. Presidentkandidatene Joe Biden og Elizabeth Warren besøkte streikende arbeidere i henholdsvis Kansas og Detroit søndag.

– GM demonstrerer at de ikke har lojalitet til arbeidere i USA, men kun til bunnlinjen. Hvis de kan spare penger på å flytte arbeidsplasser til Mexico eller Kina, vil de gjøre det, sa Warren.

Streiken kan bli en torn i siden for USAs president Donald Trump, som helst vil unngå å gå inn i valgåret 2020 med arbeidskonflikter og produksjonsstans på toppen av andre politiske og personlige kontroverser. Selv gikk han i 2016 til valg på å stanse utplasseringen av amerikanske arbeidsplasser i utlandet.