Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge

Den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er en av talerne under klimatoppmøtet for unge i FN lørdag. Foto: AP / NTB scanpix.
Den 16 år gamle svenske klimaaktivisten Greta Thunberg er en av talerne under klimatoppmøtet for unge i FN lørdag. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Jacquelyn Martin / AP

FNs generalsekretær António Guterres har utnevnt seg selv til hovedlytter når FN i dag holder klimatoppmøte for unge. Svenske Greta Thunberg er en av talerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges statsminister Stefan Löfven er også å finne i salen når den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg går på talerstolen sammen med tre andre unge aktivister – Bruno Rodriguez fra Argentina, Wanjuhi Njoronge fra Kenya og Komal Karishma Kumar fra Fiji.

Med deres budskap i ørene kommer deltakerne på høynivåmøtet i FNs hovedforsamling til å lytte til unge entreprenører som skal legge fra ideer til hvordan klimautfordringene kan møtes.

Les også: Obama til Greta: - Du og jeg er et lag

Et dommerpanel med representanter fra store selskap som Google, Microsoft og Nike skal vurdere forslag som bruk av gjenvunnet plast til 3D-utskrifter og nye måter å utnytte værdata for å effektivisere småskala jordbruk.

Idrettsutøvere og OL-medaljører er også på plass for å mane til økt kamp mot global oppvarming, mens andre skal lufte nye tekniske ideer til bruk i kampen mot utslipp av klimagasser.

Mot slutten av dagen møter de unge deltakerne ledere som Kenyas president Uhuru Kenyatta og FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet.

Håpet er at de unges klimatoppmøte skal sende et tydelig budskap til klimatoppmøtet verdens ledere samles til i FNs hovedforsamling mandag.

Les også: Greta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden