Hvalrossene på Island døde ut kort tid etter vikingene ankom

Hvalrossene har vært utsatt for mye jakt og ble totalfredet i 1950. De lever i dag blant annet ved Øst-Grønland, Svalbard og Frans Josefs land. Foto: tryton2011 / Shutterstock / NTB scanpix
Hvalrossene har vært utsatt for mye jakt og ble totalfredet i 1950. De lever i dag blant annet ved Øst-Grønland, Svalbard og Frans Josefs land. Foto: tryton2011 / Shutterstock / NTB scanpix

Hvalrossenes støttenner var luksusvare, og de svære sjøpattedyrene hadde nok ikke mye å stille opp med da vikingene inntok landet.

Island har ikke noen hvalrosser i dag, men funn av beinrester forteller at dyrene må ha levd i landet tidligere. Forskere har ikke vært sikre på når hvalrossen forsvant, eller hvorfor.

Islandske og danske forskere har nå gjort en grundig undersøkelse for å finne svar. Det viser seg at vikingene nok hadde en finger og en øks med i spillet i hvalrossens bortgang.

Forskerne gikk igjennom skriftlige kilder, som sagaene, for å finne beretninger om jakt og for å lete etter gamle hvalross-inspirerte stedsnavn på Island. Videre gjorde de radiokarbondateringer av skjelettrester og tok ut DNA. De sammenlignet funnene med data fra andre hvalrosser fra samme tid.

Fant norrøne stedsnavn som viser til hvalross

Skjelettundersøkelsene viste at hvalrosser levde på Island i minst 7500 år før de første bosetterne kom, og at bestanden var genetisk unik.

Vikinger dro over sjøen og til Island på midten av 800-tallet. Senest i 870 hadde de begynt å slå seg ned der.

Forskerne fant flere stedsnavn nevnt i gamle tekster som forteller om plasser med mye hvalross. Dette viser at de svære sjøpattedyrene ikke kan ha dødd ut før menneskene kom.

Norrøne navn på hvalross er «rostungr» og «rosmhvalr». Vikinger regnet hvalrosser som hvaler og «hvallátr» betyr der hvaler ligger å hviler. Dette ordet kan også ha blitt brukt om plasser med hvalrosser.

Det var sparsomt med jakthistorier i sagaene og gamle skrifter. Men forskerne fant enkelte henvisninger. Den eldste, mest detaljerte beretningen fant de i sagaen om Hrafn Sveinbjarnarson. En skadet hvalross klarte å rømme tilbake til havet på Island, men høvding Hrafn fikk has på den. Han seilte til Canterburykatedralen i England med skallen og støttennene for å ære biskopen St. Thomas á Becket.

– Dette viser verdien av hvalrosselfenbein i vikingtiden, skriver forskerne.

Les også:

Forsvant fra Island på 1200- 1300-tallet

De genetiske undersøkelsene ga ingen grunn til å tro at hvalrossenes forsvinning skyldtes at de flyttet på seg, da forskerne ikke fant genetiske spor etter islandske dyr i arvematerialet til andre, omkringlevende bestander.

Hvalrossene på Island ble borte noen hundre år etter vikingene gjorde sine entré. Det leder forskerne til å konkludere med at vikingene og deres etterkommere jaktet bestanden ned til den ble utryddet en gang på 1200 - 13oo- tallet. Vulkanutbrudd og varmere klima kan også ha bidratt, men trolig i mindre grad.

– Studien vår gir et av de tidligste eksemplene på lokal utryddelse av en marin art som følge av menneskets ankomst og rovdrift. Det føyer seg inn i debatten om menneskers rolle i utryddelsen av megafaunaen, og støtter et voksende bevismateriale som viser at hvor enn mennesker dukker opp, så lider nærmiljøet og økosystemet, sier Morten Tange Olsen, førsteamanuensis ved Globe instituttet, Universitetet i København i en pressemelding.

Les også:

Skinnet ble til tau og tennene til kirkekust

Bjørn Bandlien er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge og forsker blant annet på vikingtid og middelalder i Skandinavia. Han synes den nye studien er interessant, og forteller at hvalrossens støttenner var en viktig handelsvare i vikingtiden.

– Det er funnet ganske mange gjenstander fra England og Nord-Tyskland som er laget av hvalross-elfenben. Du finner det for eksempel i kirkekunst, sier Bandlien til forskning.no.

Elfenben var svært ettertraktet i Europa. I tillegg til kirkekunst var spillebrikker, smykker og knivskaft av elfenben populære varer.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Vikingenes skipsteknologi gjorde det mulig for dem å reise langt for å plyndre og drive handel. Illustrasjon: Elenarts / Shutterstock / NTB scanpix
Vikingenes skipsteknologi gjorde det mulig for dem å reise langt for å plyndre og drive handel. Illustrasjon: Elenarts / Shutterstock / NTB scanpix

Huden til hvalrossene ble brukt til å lage skipsrep.

– Disse tauene var veldig solide. Vikingene trengte å stole på tauene sine når de var ute på havet i hardt vær.

Allerede i vikingtiden hadde folk lært seg at det gikk an å lage olje av hvalross og hval. Det er funnet spesielle groper i Finnmark som trolig ble brukt til å lage og samle olje, forteller Bandlien. Kjøttet spiste de.

Mange vikinger tjente godt på støttennene. Det finnes ikke skriftlige kilder om at engelskmenn eller tyskere dro helt opp til Arktis for å jakte så tidlig.

– Høvdingene i Nord-Norge ble rike på arktiske handelsvarer. En av de mest berømte kildene fra tiden er Ottars beretning. Han var en handelsmann fra Nord-Norge som reiste til England. Der forteller han kongen om sin jakt på hvalross. Det er en av de få samtidige kildene vi har fra vikingtiden, sier Bandlien.

Les også: Norrøne bosettere på Grønland dominerte elfenbenshandelen

Byttet til seg sverd og sølvsmykker

De norrøne innbyggerne på Island bestod av både fastboende og folk som var mye ute og reiste.

– Eliten hadde nok skip til å frakte varer til England, Norge og lengre avsted. De kunne kanskje dra frem og tilbake i noen år, for så å slå seg ned for godt på Island, sier Bandlien.

Denne sjakkdronningen er utsskjært av hvalrosselfenben og ble laget rundt år 1250. Foto: Sveriges Nationalmuseum i Bilder, Andreas Hasselgren
Denne sjakkdronningen er utsskjært av hvalrosselfenben og ble laget rundt år 1250. Foto: Sveriges Nationalmuseum i Bilder, Andreas Hasselgren

– Noe av det som kan ha trukket nordboere til Island kan nettopp ha vært jakten på hvalross. Det er ganske langt å dra til Grønland, Svalbard og andre jaktområder, så de har da utryddet stammen som var på Island. Hvalrossen hadde nok ikke noe særlig sjangs mot vikingene.

Hvalrossjakt var mest sannsynlig også grunnen til at norrøne slo seg ned på Grønland litt senere.

Vikingenes skipsteknologi gjorde det mulig for dem å dra langt avsted på plyndringstokter og handelsreiser.

– Hva var det vikingene byttet til seg mot for eksempel hvalrosstenner?

– Det var gjerne luksusgjenstander. Mange av de fantastiske vikingskattene, som halsringer av sølv, smykker og glassperler, kom langveis fra. Silke var populært. Eliten ville også ha tak i gode sverd som de kunne vise fram når de kom hjem.

Den nye studien viser at allerede i vikingtiden så var kommersiell jakt og handelsnettverk omfangsrike nok til å føre til irreversible endringer i økosystemene i havet, fremholder hovedforfatter Xénia Keighley, ved Globe instituttet i København.

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea
Siste nytt
13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr arresterte Vedum om politikutt10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea
Populært