HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn

En av president Nicolás Maduros støttespillere holder et stort bilde av Simon Bolivar, som ledet frigjøringskampen i flere søramerikanske land mot de spanske koloniherrene på 1800-tallet og som jobbet for en søramerikansk union. Foto: AP / NTB scanpix
En av president Nicolás Maduros støttespillere holder et stort bilde av Simon Bolivar, som ledet frigjøringskampen i flere søramerikanske land mot de spanske koloniherrene på 1800-tallet og som jobbet for en søramerikansk union. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsstyrker i Venezuela har pekt ut og drept unge menn i fattige nabolag i regjeringens forsøk på å slå ned på opposisjonen, ifølge Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettighetsorganisasjonen sier de har dokumentert ni hendelser der sikkerhetsstyrker i Venezuela torturerte eller henrettet personer. De mener det er en del av et større mønster av utenomrettslige drap som følge av «motstand mot myndighetene».

– Venezuelas sikkerhetsstyrker tar loven i sin egne hender, dreper eller vilkårlig arresterer folk de sier har begått noe kriminelt, uten å vise til bevis, sier direktør José Miguel Vivanco for Amerika-avdelingen i Human Rights Watch.

– Drepte sønnen

Et av ofrene, en kvinne, Human Rights Watch sier de har snakket med, sier en soldat brøt seg inn hjemme hos henne og viste et bilde av en gruppe unge menn, som inkluderte sønnen hennes. Soldaten skal deretter har sendt kvinnen, dattera og to andre små barn utendørs, før hun hørte seks skudd. Sønnen hennes ble deretter tatt med bak i bil og fraktet til sykehus. Sønnen hennes døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen sier ifølge organisasjonen at hun har gitt vitnebeskrivelser overfor politiet, men at hun ikke har hørt noe fra påtalemyndigheten om saken.

Visedirektør Tamara Taraciuk Broner i Human Rights Watch tar til orde for at det opprettes en internasjonal gruppe som kan etterforske hendelsene i forbindelse med bruddene på menneskerettighetene.

Kritikk også i juli

Dette er andre gang siden juli Venezuelas sikkerhetsstyrker får kritikk for å angivelig bryte menneskerettighetene.

I juli publiserte FNs høykommissær for menneskerettigheter en rapport som sa at 6.800 mennesker ble drept i Venezuela i fjor og mellom januar og mai i år som følge av «motstand mot myndighetene».

Nicolás Maduros regjering har foreløpig ikke kommentert Human Rights Watchs funn, men han har tidligere forsvart sikkerhetsstyrkenes arbeid i forbindelse med lignende anklager, ifølge nyhetsbyrået AP.

Sikkerhetsstyrkene ble etablert som en enhet i 2017 for å få bukt på organisert kriminalitet og narkotikahandel.