Lagrer blant annet koppevirusEksplosjonen ved russisk virus-senter: «Ingen fare for publikum»

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gasseksplosjon blåste ut vinduer og forårsaket brann ved et av verdens største forskningssenter for virus i Sibir mandag. Det skal ikke ha vært lagret smittestoffer i de rammede delene av bygget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vektor-senteret har en av verdens største samlinger av virusprøver, inkludert ebola. Ifølge rapporter inkluderer samlingen prøver av kopper, fugleinfluensa og forskjellige varianter av hepatitt. Anlegget ligger i Koltsovo i Novosibirks-regionen.

Anlegget er et av kun to i verden som oppbevarer koppervirus, det andre ligger i Atlanta i USA.

En arbeider ble utsatt for tredjegradsforbrenning på bena ved brannen mandag. Lokale myndigheter og senterets ledelse forsikrer at det ikke skjedde utslipp av farlige smittestoffer under hendelsen.

Eksplosjonen skjedde under vedlikeholdsarbeid i et sanitært kontrollanlegg ved senteret, der en gassylinder skal ha eksplodert. Brannen skal ha spredd seg via byggets ventilasjonssystemer, og dekket på det meste 30 kvadratmeter, skriver The Guardian.

Brannen ble raskt lokalisert og slukket i fjerde etasje, der det hadde foregått bygningsarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er Vektor et av Russlands viktigste forskningssenter for virussykdom, og arbeider blant annet med utvikling av vaksiner mot ebola, HIV og svineinfluensa. I februar avsluttet man kliniske tester av en ebola-vaksine her.

Les også: Valgsmell for Putins parti i Moskva

Biologisk krigføring

Vektor er blant annet kjent for studier av epidemier og immunforsvar. Under den kalde krigen er senteret antatt å ha vært del av det sovjetiske programmet for biologisk krigføring. Senteret ble opprettet i 1974.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kopper var en akutt, smittsom og meget alvorlig sykdom med karakteristisk utslett. Sykdommen ble erklært utryddet i 1980 etter å ha tatt livet av opptil 500 millioner mennesker i løpet av forrige århundre.

I 2004 var Vektor-anlegget også i medias søkelys da en forsker der døde etter å ha kommet i skade for å stikke seg på en sprøyte med ebola-smitte. Det gikk flere uker før Verdens helseorganisasjon ble informert om hendelsen, skrev New York Times den gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis

Økt stråling etter rakettulykke

I forrige måned skjedde det en eksplosjon under test av en militær rakett i Arkhangelsk. Det gikk noe tid før russiske myndigheter kom med detaljer informasjon om hendelsen, der fem ansatte i det russiske atomenergibyrået Rosatom og to militære døde. Den radioaktive strålingen i byen Severodvinsk, 50 kilometer øst for marinebasen der ulykken skjedde, var opptil 16 ganger høyere enn normalt rett etter eksplosjonen. Utenlandske analytikere har spekulert i om at ulykken skjedde ved test av den atomdrevne krysserraketten 9M730 Burevestnik, av NATO døpt «Skyfall».

Les også: Russland frigir detaljer om stråling etterulykke
Øvrige kilder: Newsweek , BBC News , Tass , RT, Forbes.

Kart: