De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig

Australske forskere oppdaget at døde mennesker beveger seg lenge etter de dør.
Australske forskere oppdaget at døde mennesker beveger seg lenge etter de dør. Foto: REUTERS/ Mushtaq Muhammed
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske forskere har i løpet av 17 måneder observert og filmet nedbrytningen av døde menneskekropper. Deres funn kan komme etterforskere til gode der kroppene har ligget døde lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den australske forskeren Alyson Wilson har studert nedbrytningen av døde donorkropper ved Australias første «menneskekroppsgård», og oppdaget at de beveger på seg.

Wilson og kollegene gjorde oppdagelsen etter å ha sett på stillbilder tatt hvert 30. minutt over en periode på 17 måneder med et timelapse-kamera.

– Det vi så var at armene bevegde seg betydelig. Armene som i starten lå ned inntil kroppen havnet til slutt ut til siden av kroppen, sa Alyson Wilson, medisinforsker ved CQUniversity, til ABC News.

For tre år siden ble «kroppsgården» Australsk Anlegg for Tafonomisk Eksperimentell Forskning (AFTER) opprettet like utenfor Sydney. Der forskes det på nedbrytningen av døde under ulike omstendigheter og scenarier for åsteder gjenskapes.

En overraskelse

Alyson Wilson holder frem beinrester mens hun sitter på laboratoriet. Foto: CQUniversity
Alyson Wilson holder frem beinrester mens hun sitter på laboratoriet. Foto: CQUniversity

Wilson forventet noe bevegelse i de tidlige stadiene av nedbrytningen etter donorens død, men ble overrasket over at kroppene fortsatte å bevege seg i løpet av de 17 månedene med filming.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bevegelsene kan ifølge Wilson skyldes krymping og sammentrekninger som skjer når kroppens leddbånd tørker ut.

– Vi tror bevegelsene er forbundet med nedbrytningsprosessen, etter hvert som kroppen mumifiseres og leddbåndene tørker ut, sier hun i en artikkel på CQUniversity sine hjemmesider.

– Denne kunnskapen kan være viktig i uoppklarte undersøkelser av døde, legger hun til.

Les også: Diskuterte menneskekjøtt som fremtidig mat – flere positive

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bidra til etterforskning

Før Wilson begynte medisinutdannelsen ble hun uteksaminert i kriminologi. Hun håper funnene hun nå har gjort kan komme til gode for kriminaletterforskere.

– Denne forskningen er svært viktig for å hjelpe politiet med å løse kriminalitet, og den hjelper også til etterforskning av katastrofer, sier Wilson til ABC News.

Funnene av de «livlige» kroppene gjort ved AFTER har ennå til gode å bli publisert i en fagfellevurdert journal, men de bygger videre på arbeid Wilson fikk publisert forrige måned i Forensic Science International: Synergy.

Les også: Disse mysteriene stjeler nattesøvnen til krimeksperten