Trump inviteres til Pyongyang

Bildet er fra Donald Trump og Kim Jong-uns første møte i Singapore 12. juni 2018.
Bildet er fra Donald Trump og Kim Jong-uns første møte i Singapore 12. juni 2018. Foto: SAUL LOEB / AFP / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sørkoreansk avis melder at Kim Jong-un inviterer Donald Trump til Pyongyang. – Vi har mottatt en detaljert forklaring, sier Sør Koreas utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump skal ifølge den sørkoreanske avisen Joongang Ilbo ha mottatt en invitasjon fra Kim Jong-un til Nord Koreas hovedstad Pyongyang. Fox News skriver at det kan være forspill til et potensielt fjerde offisielt besøk.

Det amerikanske nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg skriver at sørkoreanske myndigheter bekrefter rapporten fra Joongang Ilbo. Men legger også til at verken Det hvite hus eller det amerikanske utenriksdepartementet har uttalt seg om meldingen.

Ifølge den sørkoreanske avisen skal Kim Jong-uns forespørsel om et nytt toppmøte med USAs president ha kommet i et brev som ble levert den nest siste uken i august.

Ifølge en anonym kilde Joongang Ilbo har snakket med er det uvisst om det ble foreslått å holde det tredje toppmøtet i Pyongyang, eller om invitasjonen til hovedstaden og toppmøtet ville skje hver for seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke opp til oss å bekrefte

Under et parlamentmøte i i Sør Korea mandag, ble landets utenriksminister Kan Kyung-wha spurt om artikkelen som stod publisert i Joongang Ilbo.

– Vi har mottatt en detaljert forklaring fra våre amerikanske kolleger om at et brev av den typen er levert, sa Kyung-wha til forsamlingen, ifølge Bloomberg.

– Det som stod skrevet i brevet da det ble levert er ikke opp til oss å bekrefte, la hun til.

Les også: Nord-Korea vil ha nye samtaler med USA

Spente forhold

Kim Jong-uns invitasjon skal ifølge Joongang Ilbo ha kommet like etter et annet brev som Trump allerede har roset i varme ordelag på sin Twitter-konto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser frem til å se Kim Jong-un om ikke altfor lenge, skriver Tump blant annet på Twitter.

Etter at statsoverhodene diskuterte atomnedrustning sist i Hanoi, et møte som ikke endte med noen avtale, har den vesle diktaturnasjonen på koreahalvøya utført nye tester av våpen ved flere anledninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet har også uttrykt misnøye over militærøvelsene USA og Sør-Korea har avholdt. Men i den før nevnte Twitter-meldingen skriver Trump at Kim Jong-un vil møtes så snart disse er over.

Sparket nasjonal sikkerhetsrådgiver

Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har av Nord-Korea blitt sett på som en trussel. I statstyrte medier ble han kalt «krigshisser», og «et mangelfullt produkt av et menneske» som forherliger regimeendringer.

Etter at Donald Trump nylig gav Bolton fyken, beskyldte Trump ham for å skremme bort den nordkoreanske lederen.

I forrige uke pekte Trump på at Bolton i fjor brakte opp «Libya-modellen» idet han snakket om hvordan en nedrustningsavtale av Nord Korea ville se ut. Dette skal ha vært en av grunnene til sparkingen av sikkerhetsrådgiveren.

– John er en person jeg faktisk kommer veldig godt overens med. Han gjorde noen veldig store feil da han snakket om den libyske modellen for Kim Jong Un. Det var ikke en god uttalelse å komme med, uttalte Trump fra det ovale kontor onsdag i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan ses i lys av at Libyas mangeårige leder Muammar al-Gaddafi i 2011 ble vippet av pinnen og drept, etter å ha frasagt seg masseødeleggelsesvåpen.

– Du ser bare hva som skjedde med Gaddafi. Det var ikke en god uttalelse å komme med. Og det satte oss tilbake, sa Trump onsdag.

Men hvorvidt Boltons avskjedigelse vil påvirke prosessen rundt forhandlingene videre er uvisst.

– Endringen av én rådgiver vil sannsynligvis ikke endre retningen til amerikansk politikk dramatisk, sa Leif-Eric Easley, professor ved det sørkoreanske universitetet Ewha Womans, til Fox News.

Les også: Nord-Korea avfyrte to nye raketter