USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria

Amerikanske styrker (bildet) har lenge kjempet skulder ved skulder med den kurdiske YPG-militsen i Nord-Irak. Foto: AP / NTB scanpix
Amerikanske styrker (bildet) har lenge kjempet skulder ved skulder med den kurdiske YPG-militsen i Nord-Irak. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanskledede koalisjonen mot IS i Syria sier de gjør framskritt i arbeidet med å få på plass en buffersone mot Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia og USA ble i forrige måned enige om en «sikkerhetsmekanisme» for å lage en buffer mellom den tyrkiske grensen og områdene i Syria som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

YPG har vært bærebjelken den i USA-støttede gruppa Syrian Democratic Forces (SDF) i Syria. SDF hadde en nøkkelrolle i å nedkjempe ekstremistgruppa IS i landet, men tyrkiske myndigheter anser på sin side de kurdiske styrkene for å være «terrorister».

USA og Tyrkia hadde den første felles patruljen i grenseområdet 8. september. Regjeringen i Ankara har imidlertid i ettertid anklaget USA for å trenere arbeidet.

En delegasjon fra den amerikanskstøttede koalisjonen besøkte søndag et militærråd i byen Tal Abyad nord i Syria. De kurdiske styrkene begynte tilbaketrekkingen fra byen i slutten av august.

– Vi ser god framgang i den innledende fasen av aktiviteter knyttet til sikkerhetsmekanismen, skriver koalisjonen i en pressemelding.

Flere stillinger skal være fjernet, og amerikanske og tyrkiske fly har også fløyet over området.

Så langt er det lite som er kjent om buffersonens størrelse, eller hvordan den skal fungere, men tyrkiske myndigheter har sagt at det skal etableres observasjonsposter og felles patruljer.