Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia

Røyk steg lørdag opp fra verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia etter et droneangrep.
Røyk steg lørdag opp fra verdens største oljeprosesseringsanlegg i Buqyaq i Saudi-Arabia etter et droneangrep. Foto: Anonymous / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på olje kan stige kraftig etter at droneangrep tvang Saudi-Arabia til å stanse halvparten av sin oljeproduksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene natt til lørdag rammet et oljefelt og et prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia. Oljeprosesseringsanlegget i Buqyaq er det største i sitt slag i verden.

Eksplosjoner utløste branner ved anleggene, og Saudi-Arabia er blitt nødt til å innstille omtrent halvparten av sin oljeproduksjon. Dette utgjør over 5 prosent av verdens oljeforsyning.

En konsekvens blir høyst sannsynlig et hopp i oljeprisen, ifølge flere analytikere.

– Jeg vil ikke bli overrasket om vi får en oppgang på sju til ti dollar, og så vil oljeprisutviklingen i dagene fremover være drevet av ytterligere informasjon om situasjonen i Saudi-Arabia, sier Helge André Martinsen i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

– Kan stige til 100 dollar

Effekten kan bli langt større hvis det tar lang tid å få gjenopprettet produksjonen til det statlige saudiarabiske oljeselskapet Saudi Aramco.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentatoren Robert Rapier skriver i magasinet Forbes at oljeprisen i så fall kan stige til 100 dollar fatet. De internasjonale oljemarkedene er stengt i helgen, men fredag kostet ett fat nordsjøolje 60 dollar per fat.

Saudi Aramco forsikrer at selskapet jobber med å få produksjonen i gang igjen. Noe av bortfallet vil bli kompensert ved at Saudi-Arabia vil tappe olje fra enorme kriselagre, ifølge landets nye energiminister Abdulaziz bin Salman, en av sønnene til Saudi-Arabias kong Salman.

Nyhetsbyrået Reuters skriver imidlertid at det kan ta uker, ikke dager, å få gjenopprettet full oljeproduksjon i Saudi-Arabia. Byrået viser til opplysninger fra en ikke navngitt kilde med god kjennskap til situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA anklager Iran

Houthi-opprørerne i Jemen sier det er de som sto bak droneangrepene mot oljeanleggene. Houthiene har i Jemen kjempet mot en internasjonal koalisjon ledet av Saudi-Arabia siden 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Mike Pompeo stoler imidlertid ikke på opprørernes uttalelse. I stedet mener han det var Iran som sto bak droneangrepene.

– Iran har nå iverksatt et angrep på verdens energiforsyning som savner sidestykke, hevdet han lørdag.

Iran nekter

Myndighetene i Iran avviser på sin side at de har noe med oljeangrepene å gjøre.

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa en talsmann for Irans utenriksdepartement søndag.

Talsmannen Abbas Mousavi mener formålet med USAs anklager er å rettferdiggjøre handlinger rettet mot Iran, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Houthi-opprørerne har de siste ukene stått bak flere droneangrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia. Men disse angrepene har hatt langt mindre konsekvenser enn de som rammet landet natt til lørdag.

Krigen i Jemen er av FN blitt beskrevet som verdens verste humanitære krise. Den amerikanske organisasjonen ACLED anslår at over 90.000 mennesker er drept i krigen siden 2015.