Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt

Se video av det sorte hullet her
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et svart hull i sentrum av vår egen galakse, Melkeveien, ser ut til å sluke mer og mer av materialet rundt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det store svarte hullet Sagittarius A som forskere nå har oppdaget at har en oppsiktsvekkende appetitt, går det fram av en studie publisert i Astrophysical Journal.

– Vi har ikke sett noe lignende i løpet av de 24 årene vi har undersøkt det supermassive svarte hullet, sier fysikkprofessor Andreas Ghez ved University of California til avisa The Guardian.

– Normalt er det ganske stille, som et svart hull på diett. Nå aner vi ikke hva dette festmåltidet skyldes, sier han videre.

Svarte hull består av så tett komprimert masse at tyngdekraften rundt blir enorm. Selv ikke lyset slipper unna kreftene, og kommer gjenstander nær nok, blir de sugd inn i hullet. Sagittarius A ligger heldigvis hele 26.000 lysår fra jorden, så det er ingen fare for at vi blir del av «festmåltidet».

Sagittarius A er blitt undersøkt teleskoper på Hawaii og i Chile og i alt 13.000 observasjoner er registrert siden 2003. Det var 13. mai i år man først oppdaget et underlig mønster ved det som kalles hendelseshorisonten ved det svarte hullet.