Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe

Kisten til tidligere president Robert Mugabe idet den ble båret inn på stadionet i Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
Kisten til tidligere president Robert Mugabe idet den ble båret inn på stadionet i Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikanske statsledere deltar lørdag under minneseremonien for Zimbabwes omstridte tidligere president Robert Mugabe på et stadion i hovedstaden Harare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilskuerne jublet da Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, Kenyas president Uhuru Kenyatta og flere andre afrikanske ledere ankom arenaen.

– Mugabe har satt et uutslettelig merke på Zimbabwes og hele Afrikas historie. Nå er det opp til oss å virkeligeliggjøre drømmen om et virkelig fritt og velstående Afrika, sa Kenyatta i sin tale.

Stadionet i Harare har plass til 60.000 mennesker, men mange av plassene er tomme under minneseremonien. Tre firedeler av setene er ubesatt, ifølge BBC.

Mugabe døde i forbindelse med legebehandling i Singapore i forrige uke. Den omstridte tidligere frihetsforkjemperen og presidenten ble 95 år gammel.

Bygger monument

Selv om den offisielle begravelsesseremonien holdes lørdag, er selve gravleggingen blitt utsatt. Grunnen er at et mausoleum skal bygges for Mugabe ved nasjonalmonumentet National Heroes Acre i Harare.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zimbabwes regjering og Mugabes familie var først uenige om hvor han skulle gravlegges, før familien godtok regjeringens ønske.

Mugabe sto på 1970-tallet i spissen for kampen mot det hvite mindretallsregimet i landet, som etter hvert fikk navnet Zimbabwe.

De første frie valgene i Zimbabwe ble vunnet av Mugabes parti ZANU. Den tidligere opprørslederen ble først statsminister og senere president.

Økonomisk krise

I senere år ble Mugabe mye kritisert for sitt autoritære styresett, økonomisk vanstyre og en undertrykkende politikk overfor Zimbabwes hvite mindretall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 1990-tallet var Zimbabwe preget av økonomisk krise. I 2000 tvang Mugabe gjennom en svært omstridt landreform der store gårder ble tatt fra hvite og gitt til svarte.

I Vesten ble Mugabe gradvis mer forhatt, og bistanden til Zimbabwe, blant annet fra Norge, ble trappet kraftig ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et militærkupp førte til at Mugabe til slutt måtte gå av i 2017. Han hadde da sittet ved makten i nesten 30 år. Mugabes tidligere visepresidenten Emmerson Mnangagwa overtok som ny president.

Mange afrikanske statsledere omtaler fortsatt Mugabe som en frigjøringshelt. Men i befolkningen i Zimbabwe er meningene om ekspresidenten svært delte – noe de mange tomme plassene på arenaen i Harare lørdag trolig illustrerer.