To asteroider passerer Jorden

Asteroidens bane «stryker» Jordas, neste gang kommer den enda nærmere.
Asteroidens bane «stryker» Jordas, neste gang kommer den enda nærmere. Foto: 3D Solar system viewer / theskylive.com

Den ene er over en halv kilometer lang, men banen er ingen trussel mot Jorden, forsikrer NASA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var den første nærmest Jorden klokken 17:42, mens den andre passerer Jorden i dag klokken 22:52 norsk tid.

Asteroidene er 120 x 260 meter og 290 x 650 meter store, anslår NASA. De antas å være restene fra da solsystemet ble dannet for rundt 4,6 milliarder år siden. Siden den gangen har de gått i irregulære baner rundt Solen.

Den største av dem, ved navn 2000 QW7, ble oppdaget i år 2000 og kommer til å returnere i år 2038, og passere nærmere. Nå passerer den i en avstand av 5,3 millioner kilometer. Det er omtrent 14 ganger avstanden til Månen, men dette regnes som lite i astronomisk målestokk, spesielt når farten tas med i beregningen. Farten er på 127.669 kilometer i timen, som er 42 ganger en geværkules. Asteroiden. beskrives som noe uvanlig, ettersom den er veldig lys.

Begge ble fanget opp av NASAs «Nær-Jorden objektobservasjonsprogram». Om lag 19.000 objekter er identifisert så langt. Mange av dem passerer nært, og treffer Jorden, men de er for små til å gjøre noen skade.

For eksempel, 26. juni ble Jorden truffet av en 4 meters asteroide over Karibia, men på grunn av den lille størrelsen, brant den opp i atmosfæren.

De som regnes som potensielt farlige er noen hundre meter i diameter og som kommer innenfor fem prosent av Jordas avstand til Solen.

Her kan du se de første bildene tatt av en asteroide med bane nært Jordas, «162173 Ryugu»:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden