Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia

En mann ser utover havet fra redningsskipet Ocean Viking. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix
En mann ser utover havet fra redningsskipet Ocean Viking. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

82 mennesker på det norske redningsskipet Ocean Viking får gå i land i Italia, som har fått ny regjering hvor ytre høyre-partiet Ligaen ikke lenger deltar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De 82 personene som er reddet i Middelhavet, vil snart bli satt i land på Lampedusa, skrev hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter lørdag morgen.

Det vurderes om skipet skal få gå til havn, eller om personene om bord skal fraktes i land med båter som tilhører den italienske kystvakten, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sier det er inngått en avtale mellom fem europeiske land som har bidratt til at personene på Ocean Viking får gå i land.

Avtalen er inngått mellom Italia, Frankrike, Tyskland, Portugal og Luxembourg.

Regjeringsskifte

Italienske myndigheter har lenge nektet Ocean Viking og andre redningsskip å anløpe italienske havner.

Landet fikk imidlertid ny regjering i forrige uke, og her deltar ikke det innvandringskritiske ytre høyre-partiet Ligaen. Dermed er det ikke lenger Ligaens leder Matteo Salvini som kontrollerer innenriksdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I statsminister Giuseppe Contes nye regjering deltar i stedet sosialdemokratene i Det demokratiske partiet, som har tatt til orde for en mer human politikk overfor redningsskipene i Middelhavet.

At migranter på Ocean Viking nå får gå i land, kan være et tegn på politisk endring under Italias nye regjering, skriver nyhetsbyrået AP.

Høygravid kvinne evakuert

Ocean Viking seiler med norsk flagg og driftes av MSF og organisasjonen SOS Méditerranée. En høygravid kvinne ble evakuert fra skipet for få dager siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige måned reddet MSF og SOS Méditerranée 356 personer, blant dem over 100 mindreårige, fra synkende båter utenfor kysten av Libya. De fikk til slutt gå i land på Malta.

Italienske myndigheter har lenge krevd at andre europeiske land må ta større ansvar for migranter og flyktninger som reddes i Middelhavet. Så langt har EU-landene vært nødt til å forhandle i hvert enkelt tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sa lørdag at det trengs en reell, midlertidig løsning for redningsskipene.

Hans tyske kollega Horst Seehofer sier til avisa Süddeutsche Zeitung at samtaler fortsatt pågår, men at Tyskland trolig er villig til å ta imot en firedel av menneskene som reddes og fraktes til farvannene utenfor Italia.