Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker

Et eksemplar av det omdiskuterte «Forever Stamp» som en føderal domstol i Washington nå har nektet U.S. Postal Service å øke prisen på. Foto: U.S. Postal Service/ AP/ NTBscanpix
Et eksemplar av det omdiskuterte «Forever Stamp» som en føderal domstol i Washington nå har nektet U.S. Postal Service å øke prisen på. Foto: U.S. Postal Service/ AP/ NTBscanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med henvisning til den amerikanske revolusjonen har en føderal domstol i USA opphevet en økning i prisene på frimerker med 5 cent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv om en fem cents prisøkning har gått mange hus forbi, ble den amerikanske revolusjonen skapt av vanlige mennesker som motsatte seg skattlegging gjennom frimerker, slo den føderale domstolen i Washington fast fredag.

Det var i januar i år at det amerikanske postvesenet, US Postal Service, økte prisene på porto. Det spesielle frimerket, Forever Stamp, et slags fastprisfrimerke for vanlig A-post, fikk økt prisen fra 50 til 55 cent. Dette fant ikke Douglas Carlsson seg i. Som en vanlig borger var han en av 34 personer som hadde reagert på prisøkningen. Han saksøkte U.S. Postal Service. Fredag fikk han fullt medhold i retten.

U.S. Postal Service sier de vurderer dommen og at prisene foreløpig ikke vil bli endret.

Domstolen skriver i sin avgjørelse at det er ikke er tilstrekkelig begrunnet hvorfor prisen på frimerket skal få økt prisen og at postvesenet heller ikke har greid å besvare spørsmålene fra postkunder som bedt om en årsak.

Med henvisning til det første amerikanernes opprør mot den britiske stempelakten i 1765, konkluderte altså retten med at portoøkningen ikke var gyldig.