Julian Assange forblir fengslet på grunn av rømningsfare

<p>WikiLeaks grunnlegger Julian Assange, her fotografert på vei til rettslokalet i London i mai i år. Foto: AP Photo/Matt Dunham</p>
WikiLeaks grunnlegger Julian Assange, her fotografert på vei til rettslokalet i London i mai i år. Foto: AP Photo/Matt Dunham Foto: Matt Dunham / AP

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange blir sittende i fengsel når soningstiden hans utløper i frykt for at han skal rømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assange skulle egentlig løslates 22. september, men under et rettsmøte i London torsdag sa dommeren at det finnes vesentlig grunn til å tro at Assange vil forsøke å rømme om han blir løslatt.

Australieren må møte i retten i februar. Han er begjært utlevert til USA, der han er tiltalt for brudd på spionasjeloven. Tiltalen inneholder 18 punkter og er utarbeidet av USAs justisdepartement.

Ved at amerikanske myndigheter tiltaler ham for brudd på spionasjeloven, avviser de hans egen forklaring om at han handlet som journalist da WikiLeaks offentliggjorde hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter i 2010.

De lekkede dokumentene dannet grunnlaget for flere store nyhetsoppslag i medier verden over. En rekke store aviser samarbeidet med Assange om publiseringen.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I mai fikk Assange besøk av Pamela Anderson i fengsel: – Han er verdens mest uskyldige mann

48-åringen ble pågrepet ved den ecuadorianske ambassaden i London i april. Han hadde siden 2012 vært i eksil i ambassaden for å unngå utlevering til Sverige, der han var anklaget for en voldtekt han angivelig skal ha begått i 2010. Assange har avvist anklagen, og saken ble først henlagt i 2017.

Britiske myndigheter har siden 2012 ønsket å pågripe ham fordi de anklaget ham for brudd på kausjonsbetingelsene.

Svensk påtalemyndighet gjenåpnet etterforskningen av voldtektsanklagene i mai på forespørsel fra den ene kvinnen som anmeldte Assange.

Tingretten i Uppsala bestemte i juni at den ikke vil varetektsfengsle Assange for voldtekten han er siktet for. Det betyr at han ikke blir begjært utlevert til Sverige, samtidig som etterforskningen fortsetter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden