Omfattende streik lammer kollektivtrafikken i Paris

Mennesker ved en stengt metrostasjon i Paris fredag. Ansatte i kollektivtrafikken i den franske hovedstaden streiker mot Macron-regjeringens pensjonsreform. Foto: Bertrand Combaldieu / AP / NTB scanpix
Mennesker ved en stengt metrostasjon i Paris fredag. Ansatte i kollektivtrafikken i den franske hovedstaden streiker mot Macron-regjeringens pensjonsreform. Foto: Bertrand Combaldieu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kollektivtrafikken i Paris var mandag lammet av streik da ansatte i det offentlige kollektivselskapet RATP streiket i protest mot myndighetenes pensjonsreform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti metrolinjer var stengt, og forstadsbanen RER og flere andre ulike kollektivtilbud var også rammet av innstillinger og kraftige forsinkelser.

Franske myndigheter har anbefalt folk som bor i Paris-regionen om å velge andre måter å komme seg til jobb. Ifølge trafikkovervåkingstjenester var det store trafikkorker i og rundt den franske hovedstaden fredag.

I avgangshallene sto det advarsler til passasjerene om den pågående streiken, som er den mest omfattende siden 2007.

Mange har tatt fri

Trafikkaoset har imidlertid ikke blitt like ille som mange fryktet på forhånd.

Mange har som følge av streiken tatt fredagen fri, kollektivselskapet har gitt sine kunder 30 minutter gratis tilgang på elsparkesykkel i forbindelse med streiken, det har også Uber gjort.

– Vi hadde forventet langt flere folk, sier en RATP-ansatt på en av metrolinjene som ikke er stengt som følge av streiken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Streiken i kollektivselskapet er den første store streiken mot president Emmanuel Macrons massive pensjonsreform, som medfører store endringer i pensjonsrettighetene til offentlige ansatte i Frankrike.

Motstand mot massiv reform

De ansatte i RATP er svært negative til pensjonsreformen som er planlagt fra neste år. Reformen er ventet å medføre at ansatte må jobbe lenger før de kan pensjonere seg.

– Dette er ikke en streik for de privilegerte. Det er en streik blant ansatte som sier: Vi vil pensjonere oss i en fornuftig alder med en rimelig pensjon, sier Philippe Marinez, som leder fagforeningen CGT til radiokanalen France Info.

Lokførere kan i Frankrike pensjonere seg når de er 50 år, mens førere på metroen kan slutte å jobbe og motta full pensjon når de fyller 55. I forslaget til ny pensjonsreform foreslår Macrons regjering å heve pensjonsalderen til 64 år for alle franskmenn.

Mandag har advokater, piloter, kabinpersonale og medisinsk personell varslet at de vil gå ut i streik mot pensjonsreformen.