Bahamas forbereder seg på nytt uvær

VIDEO: Her treffer orkanen Bahamas
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tropisk lavtrykk truer på nytt nordvestlige deler av Bahamas med kraftig nedbør og vind, halvannen uke etter orkanen Dorians herjinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kveld varslet National Hurricane Center om at et nytt uvær kan nå land fredag og lørdag. Uværet fører med seg vindkast på 13 meter per sekund og kan utvikle seg til en tropisk storm i løpet av de neste dagene.

Da orkanen Dorian raserte deler av øygruppen 1. september, var det med vindstyrker opp mot 80 meter per sekund. Orkanen var en av de kraftigste som er registrert i regionen til nå.

1.300 mennesker står på listen over savnede etter Dorian. Det offisielle tallet på døde fortsatt er 50, men tallene ventes å stige kraftig. Ødeleggelsene på øygruppen er enorme, spesielt på øya Grand Bahama og Abaco-øyene.

Langt flere enn 50 døde

Abaco-øyene ble aller hardest rammet av orkanen, ifølge statsminister Hubert Minnis. I en TV-sendt tale til innbyggerne sa statsministeren at myndighetene jobber hardt for å registrere lik og varsle pårørende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sorgen er utålelig. Mange er fortvilte og vet ikke om sine kjære er i live, sa Minnis.

Ifølge landets tidligere statsminister Hubert Ingraham er det langt flere enn 50 døde etter orkanen.

– Hundrevis av mennesker har dødd i Abaco, det er også høye tall i Grand Bahama, sier han.

Myndighetene i landet avviste tidligere denne uka at de skjuler de reelle dødstallene. Helseminister Duane Sands påpeker at det viktigste ikke er å telle døde, men å søke etter savnede og å gi hjelp til dem som trenger det.

Guterres kommer fredag

Ifølge FN har rundt 70.000 mennesker behov for mat og tak over hodet etter orkanen. På Abaco-øyene, som ble svært hardt rammet, har innbyggerne anklaget regjeringen for manglende hjelp og for ikke å ha gjort nok for å hindre plyndring.

Tusenvis er sendt fra øyene til hovedstaden Nassau, der de er innkvartert i overfylte evakueringssentre og hoteller. De heldige kan bo hos venner og familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag reiser FNs generalsekretær António Guterres til Bahamas for å vise støtte til folket og for å øke oppmerksomheten rundt behovet landet har for internasjonal hjelp. Guterres mener orkanen er et klart bilde på følgene klimaendringene kan få.

– Klimaendringene skjer raskere enn vi klarer å henge med på, og vi må bekjempe det på en mye mer ambisiøs måte, sa han torsdag.