Helsereform åpnet debatten blant demokratiske presidentkandidater

Senator Bernie Sanders (venstre) og tidligere visepresident Joe Biden under debatten i Houston torsdag kveld. Foto: David J. Phillip/ AP/ NTBscanix
Senator Bernie Sanders (venstre) og tidligere visepresident Joe Biden under debatten i Houston torsdag kveld. Foto: David J. Phillip/ AP/ NTBscanix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om et offentlig finansiert helsevesen er realistisk i USA startet debatten mellom de ti demokratiske presidentkandidatene natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med ti av de opprinnelige kandidatene ute av konkurransen var det ti igjen som møttes i den tredje debatten som fant sted i Houston natt. Mange på forhånd hadde pekt ut debatten som et omgjøre mellom favoritt tidligere visepresident Joe Biden på den ene siden og senatorene Bernie Sanders og Elizabeth Warren.

Mens Biden på sin side holder fast på en videreføring av helsereformen Obamacare og vil at amerikanere fremdeles skal få velge mellom privat eller offentlig helsevesen, vil de to andre gå helt over til et offentlig helsesystem kalt «Medicare for all».

– Ingen i USA vil betale mer enn 200 dollar i året for dette. Vi vil stå opp mot de grådige farmasiselskapene og forsikringsselskapene og støtte ikke et system som sikrer dem 100 milliarder dollar i overskudd hvert år, sa Sanders.

Biden viste til Sanders helseplan og sier den er ikke er økonomisk realistisk.

Spørsmålet er sentralt blant alle amerikanere som enten har en god forsikring som sikrer dem et tilfredsstillende helsetilbud, eller blant de mange millionene som står uten forsikring eller en med bare delvis dekning, og som er ute av stand til å sikre seg og sin familie behandling dersom de blir syke.