Universet ser yngre ut

Tidligere har forskere anslått universets alder til ufattelige 13,7 milliarder år.
Også to andre utregninger lagt fram i år har konkludert med at universet sannsynligvis er yngre enn vi har trodd. De to justerte alderen ned med noen hundre millioner år, men ikke så mye som i det aller nyeste anslaget.
De store spennet i utregningene har bakgrunn i at forskerne benytter forskjellige metoder. Men usikkerhetsmomentene er mange, og anslagene kan ha en unøyaktighet på milliarder av år.
– Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan stjernene beveger seg i galaksen, sier Inh Jee ved Max Plank-instituttet i Tyskland, som er hovedforfatteren bak studien som torsdag ble offentliggjort i forskningstidsskriftet Science.
Stjernenes bevegelser brukes av forskerne for å anslå hvor raskt universet utvider seg. Hvis det utvider seg raskt, betyr det at det fikk sin nåværende størrelse på kortere tid, og dermed er noe yngre.
Farten på utvidelsen kalles Hubble-konstanten, og er en av de viktigste faktorene i kosmologien. En større Hubble-konstant betyr et univers som beveger seg raskere, og dermed er yngre. Den generelt aksepterte konstanten er 70 – noe som gir en alder på universet på 13,7 milliarder år.
Forskerne med Jee i spissen har imidlertid kommet fram til en Hubble-konstant på 82,4. Det gir et anslag på 11,4 milliarder år siden universets begynnelse.