Høyesterett i USA godkjenner Trumps asylregler

USAs høyesterett har godkjent loven fra president Donald Trump som vil forhindre de fleste migranter fra Mellom-Amerika å søke asyl i USA. Foto: J. Scott Applewhite / AP /NTB scanpix
USAs høyesterett har godkjent loven fra president Donald Trump som vil forhindre de fleste migranter fra Mellom-Amerika å søke asyl i USA. Foto: J. Scott Applewhite / AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs høyesterett har godkjent loven som forhindrer de fleste migrantene fra Mellom-Amerika å søke asyl i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett har tatt stilling til den omdiskuterte regelen som forhindrer alle som tidligere har passert gjennom et annet land på vei til USA, å søke asyl.

Beslutningen, som opphever en midlertidig kjennelse fra en lavere domstol, vil innebære at de aller fleste som forsøker å ta seg inn i USA, vil bli sendt tilbake til det første landet utenfor sitt eget slik at de i stedet må søke asyl der.

De fleste som krysser den sørlige grensen er mellomamerikanere som rømmer fra vold og fattigdom. De er stort sett ikke kvalifiserte til å søke asyl i USA under den nye regelen.

Dissens

Trump selv var tydelig fornøyd med å ha vunnet medhold i Høyesterett.

– STOR SEIER for USA i Høyesterett for asylregler på grensen, tvitret Trump etter at rettens beslutning var kjent.

To av de ni dommerne i Høyesterett, Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor, tok dissens på avgjørelsen. Sotomayor skrev i en uttalelse at «nok en gang har den utøvende makt utstedt en regel for å opprettholde en langvarig praksis mot flyktninger som søker beskyttelse mot forfølgelse».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fram og tilbake

Høyesteretts beslutning kommer etter at dommer Jon Tigar i distriktsdomstolen i San Francisco i juni blokkerte den nye regelen fra administrasjonen i Washington. En ankedomstol reduserte imidlertid Tigars rettskjennelse til bare å gjelde i hans rettsområde, noe som åpnet for at de strenge asylreglene bare kunne settes ut i livet i delstatene New Mexico og Texas, men ikke i Arizona eller California.

I en ny midlertidig forføyning mandag denne uken, gjeninnførte Tigar så en nasjonal stans i bruken av asylreglene, før ankedomstolen tirsdag foretok den samme innsnevringen av forføyningen som i forrige rettsrunde.

Siste ord ikke sagt

Høyesteretts beslutning onsdag slår således fast at Trump-administrasjonens nye asylregler skal være gjeldende praksis i påvente av at en pågående rettsprosess blir avgjort.

– Dette er bare et steg på veien, og vi håper på seier til slutt, uttaler advokat Lee Gelernt som representerer innvandrergrupper i saken.